Goda nyheter för våra artister, biljettförsäljningen till livekonserter ökar och överträffar nu volymerna från före pandemin.
Ticketmaster har presenterat IV Live Music Observatory, en studie fokuserad på effekterna av konserter som en kulturell och ekonomisk attraktion. Resultatet är mycket positivt och överträffar data från före pandemin.
De lyfter fram att biljettförsäljningen har ökat med 48% jämfört med 2022. Men priset på biljetter har också ökat. Från förra året till i år har biljetterna gått från att kosta i genomsnitt 58 till 80 euro, det vill säga 37 % mer. Trots denna betydande prisökning har plattformen sålt mer än 550 miljoner biljetter världen över det senaste året.
Profilen på festivalbesökarna.
På samma sätt har de analyserat profilen för fans som deltar i liveshower och deras utveckling, och påpekat att de ”förblir jämlika” när det gäller kön. (Samma antal män och kvinnor deltar i dessa typer av evenemang). De bor framför allt i Andalusien (19 %), Madrid (17 %) och Katalonien (16 %).
Även om de har sett att köparnas medelålder är mellan 25 och 44 år, så har biljettköpen för den yngsta gruppen också ökat. Transaktionerna som gjorts av ungdomar mellan 18 och 24 år har ökat med 45 % jämfört med förra året. Ett tecken på att den ungdomskulturkupong som regeringen lanserat är en framgång för att köpa bland annat biljetter.
Beteendet hos fansen.
Alba Giménez, Social Media Strateg & Content Manager på Ticketmaster Spain, har analyserat beteendet hos musikfans. De har kommit fram till att de nu har ”behovet, i allt högre grad, att få konstant och uppdaterad information om detaljerna i ett evenemang”. Detta beror på att ”från tillkännagivandet tills konsertens framförande möter fansen en mängd tvivel och till och med falska nyheter som vi på Ticketmaster försöker lösa. Eftersom, i de flesta fall är vi den enda samtalspartnern som de kan relatera till”.
Ana Valdovinos, VD för Ticketmaster Spain, påpekar för sin del att ”nyckeln för att livemusik ska fortsätta växa ansvarsfullt är att verksamheten fortsätter att professionaliseras. Samt vara transparent och sätta kvalitet i centrum för att ge fansen en bättre upplevelse”.
Musikturismen ökar.
Resor som syftar till att delta i artistturnéer i andra länder har också nått nivåer som före pandemin. Specifikt i vårt land representerar utlänningar 10% av besökarna vid musikevenemang. De flesta utländska besökarna kommer från: Frankrike (16 %), Storbritannien (16 %), Tjeckien (11 %), USA (10 %) och Italien (9 %).
Dessa typer av turister investerar i genomsnitt 107 euro, 28 % mer jämfört med vad den spanska allmänheten spenderar. Och enligt Ticketmasters marknadsdirektör, Jordi Anglés, ” Turister kräver biljetter med större mervärde, såsom VIP-biljetter. Eftersom de anstränger sig för att resa är de villiga att investera mer pengar för att njuta av upplevelsen.”
Under covid-19 var livemusiken och dess utövare ett av de områden som led mest. Först karantänen och utegångsförbudet. Sen omöjligheten att upprätthålla det obligatoriska säkerhetsavståndet i lokaler inomhus. Tre år senare verkar det som att musiken är mer levande än någonsin, med ett stort antal shower som erbjuds. Vi är glada och ser mycket ljust på framtiden.