Krångel med betaltjänster i Spanien

Lagom till Black Friday har både bankomaterna och Bizum (Spaniens motsvarighet till Swish) stött på betydande tekniska problem.

Problem med betalningar.
Problem med betalningar.

Sent i går kväll den 23 november var det kritiskt för både handlare och butiker då både Bizum och olika uttagsautomater inte fungerade korrekt, enligt 20 minutos. Problemet erkändes på Bizums X konto (f.d. Twitter). Strax efter klockan 22 uppgav de att appen inte fungerade som den skulle och att de arbetade på en lösning. ”Du kanske försökte handla med Bizum och misslyckades. Vi arbetar på lösningen, vi håller dig informerad. Vi beklagar eventuella besvär. Tack så mycket, bizumer”.

En liknande störning inträffade för mindre än en vecka sedan, lördagen den 18 november.

Upprepade incidenter väcker oro.

Bizum

”God kväll, bizumer. Vi informerar dig om att Bizum-tjänsten, efter den omfattande incidenten i betalningshanteringen, är helt återställd. Från kl 23:25 är det möjligt att köra normalt. ”Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter”, informerade Bizum sina användare på det sociala nätverket. Trots denna försäkran rapporterade flera användare pågående problem.

Roten till problemet verkade vara en krasch i Redsys betalningssystem, en viktig virtuell betalningsplattform som fungerar som mellanhand i Spanien.

Detta system är avgörande för att hantera betalningar från kredit- och betalkort. Särskilt för Visa- och Mastercard-kunder som upplevde ett betydande avbrott. Under ungefär en halvtimme var det omöjligt att slutföra betalningar, vilket påverkade funktionaliteten hos Bizum, bankomater och telefoner.

Ta itu med användarproblemen.

En viktig fråga som rapporterades var det obefintliga tillståndet för vissa transaktioner. Betalningar debiterades från användarnas konton men nådde inte deras avsedda mottagare. Som svar försäkrade Bizum att dessa transaktioner ”kommer att regleras automatiskt”, i syfte att mildra oro och återställa förtroendet för deras tjänster.

De upprepade incidenterna har väckt frågor om tillförlitligheten hos digitala betalningssystem, särskilt under avgörande shoppingperioder som Black Friday. Eftersom konsumenterna i allt högre grad förlitar sig på dessa plattformar, blir efterfrågan på oavbruten service och snabb lösning av problem essentiellt.

Relaterat till betalningar i Spanien:

Betalning med mobiltelefon ökar.
Glöm plånboken, Google Wallet är uppdaterat.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …