Torrt i söder och vått och blåsigt i norr

Det blir en vecka med varierande väder, lågtryck letar sig in i norr och i de centrala delarna av landet, men resten får överlag torrt och soligt.

Strand.
Soligt utmed Medelhavskusten

Norra Spanien får det rejält blåsigt och även regn, de centrala delarna får framförallt mycket regn. I söder blir det troligtvis lite regn i mitten på veckan, men det är långt ifrån säkert att det verkligen kommer ända ner till kusten. Regnet kan eventuellt även nå östkusten, men inte Balearerna eller Kanarieöarna.

Veckan kommer överlag att bli varm och kvällarna varmare än under förra veckan utmed Medelhavskusten. Detsamma gäller Balearerna och Kanarieöarna.

Måndag den 27 november.

Växlande molntäcke som rör sig från väst till öst under dagen. Men utmed Medelhavet och längst i söder blir det mestadels klart väder. Svaga regnskurar förutspås i norr och Asturien, Kantabrien, Katalonien och Baskien har alla gul varning för hård sjö under eftermiddagen och kvällen. Dagstemperaturerna stiger i sydost och på Balearerna men minskar i resten av landet, nattemperaturerna stiger däremot överlag.

Tisdag den 28 november.

Väderprognos den 28 november 2023.

Flera lågtryck kommer in från Atlanten och ger mulet väder i norr och i centrala Spanien, resten får klar himmel men med vissa spridda moln. I Galicien och Kantabrien kommer regnet att öka i stryka och omfattning allteftersom dagen går. Det kan även bli en del regn i höglänta områden i sydöstra Spanien, längst i väster samt i Gibraltarsund. Dagstemperaturerna blir oförändrade och nattemperaturerna stiger kraftigt i hela landet. Det är gul varning för kraftiga vindar i Katalonien och i Valencia.

Onsdag den 29 november.

Väderprognos den 29 november 2023.

Varmare väder i stora delar av landet, molnigt och spridda regnskurar i norra Spanien, men mindre moln i resten av landet. Längst i sydöst och på Balearerna blir det lätta moln men inget regn. På Kanarieöarna kan det förekomma spridda moln och det finns även en liten risk för regnskurar i nordväst.

Torsdag den 30 november.

Väderprognos den 30 november 2023.

Detta blir en regnig dag över största delen av Spanien, även i söder. Men det är inte troligt även om det är möjligt att det når det torra sydöstra hörnet av Spanien. Regnet kommer att vara som kraftigast i norr och vissa delar av det Spanska höglandet. Temperaturerna bli i stort sett oförändrade, eventuellt kan det bli något stigande temperaturer längst Medelhavet.

Fredag den 1 december.

Väderprognos den 1 december 2023.

Lördag den 2 – söndag den 3 december.

Prognosen utlovar torrt och soligt väder med spridda moln med undantag för Kantabrien och Baskien där regnet väntas dröja sig kvar. Men som alltid så är prognoser för ett så långt tidsintervall inte helt pålitliga. Så det kan vara klokt att hålla ett öga på den spanska väderlekstjänsten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …