a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Lorca i sydöstra Spanien rekryterar rovfåglar

Staden Lorca i Spanien har stora problem med en växande population av duvor och sätter nu in rovfåglar för att hålla beståndet i schack.

Rovfågel för duvjakt.
Kaktusvråk. Foto Bengt Nyman, CC.

Framförallt handlar det om att skrämma bort duvorna från den ikoniska tjurfäktningsarenan Coso de Sutullena i Lorca. Specialistteam anlände förra veckan och de kommer tillbaka med sina fåglar med jämna mellanrum fram till den första veckan i oktober. Deras upprepade återbesök är för att se till att duvorna inte återvänder efter att de har blivit bortskrämda.

De fåglar som används är specialtränade pilgrimsfalkar och hökar (kaktusvråkar). Teamet använder också burar för att försöka fånga in de oönskade duvorna och de tar också bort bon och ägg från byggnaden.

Kommunen förklarar att utrotningen av duvorna är avgörande för att skydda folkhälsan, eftersom de är kända för att bära på alla möjliga sjukdomar. Dessutom tar tjurfäktningsarenan skada av att det är för många fåglar där. ”Deras spridning och överdrivna antal har tvingat oss att vidta denna åtgärd. Det finns hundratals av dem som har tagit över arenan och gjort den till sin livsmiljö. Ett utrymme där de häckar och förökar sig vilket ger upphov till en snabb tillväxt av antalet” enligt kommunens talesperson.

Coso de Sutullena. Foto: Lorca kommun.

Tjurfäktningsarenan används till många evenemang.

Efter den senaste renoveringen har tjurfäktningsarenan öppnat för en mängd olika konserter och utställningar. Nu är kommunen angelägen om att ha arenan i toppskick inför Lorcas feria Grande nästa månad.

Lorcas kommunfullmäktige har också arbetat hårt med att utrota andra skadedjur. Även om bekämpningen av dessa pågår året om så intensifieras de under sommaren eftersom värmen ökar spridningen av dessa. Det handlar om gnagare som råttor och möss samt insekter som kackerlackor, myggor, loppor och fästingar, med fokus på kackerlackor.

Det är ett stort och omfattande jobb som innefattar hela kommunen, inklusive över 320.000 meter avloppsledningar. Samt nästan 2.500 brunnar, trafikljusnätet, tomter och kommunala grönområden inklusive torg, parker och trädgårdar. Eftersom dessa skadedjur ofta flyr inomhus under sommarmånaderna så har offentliga byggnader också fått behandlas. Som förskolor, skolor, härbärgen för hemlösa, vårdcentraler, alla grannskapsföreningar och sociala centra.

Nu är Lorca inte den enda kommunen som har problem med skadedjur, här är ett annat exempel.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Turister på strandpromenaden.

Spanien går mot ett nytt rekordår för turismen

Under de första 10 månaderna 2024 kom det 82,9 miljoner utländska besökare till Spanien, rekordet för ett helt år lär slås med råge i år.