En kommun som kämpar för att utrota myggor och kackerlackor

Vélez-Málaga är en kommun på östra Costa del Sol som har inlett en stor kampanj för att få bukt med myggor och kackerlackor.

Vélez-Málaga
Vélez-Málaga. Utsikt över Velez-Málaga från kullen Ermita de los Remedios. I bakgrunden, Torre del Mar. Foto: Té y kriptonita (Tyk), CC.

Mygg och kackerlackor trivs i sommarvärmen, därför vill kommunen utrota så mycket så möjligt av dessa (o)djur innan sommarsäsongen. Kampanjen täcker hela kommunen från Chilches i väst till Lagos i öst.

Rocío Ruiz, miljöråd i Vélez-Málaga.

Miljörådet Rocío Ruiz förklarade onsdagen den 10 april detaljerna i planen som har pågått i ett par veckor. ”Planen kommer att omfatta många åtgärder i kommunens olika befolkningscentra. Vi har börjat i kustbyarna och kommer sedan att gå vidare till inlandsområden och städer för att bättre kunna kontrollera populationsnivån av kackerlackor och myggor till sommaren, då de är vanligast”, säger hon.

Ruiz fortsatte med att säga: ”I år har vi påbörjat arbetet tidigare. Eftersom bristen på regn, fram till förra veckan, och de höga temperaturerna hade gynnat spridningen av kackerlackor. Därför började kampanjen i år i Chilches Costa och Chilches Pueblo den 18 och 19 mars och fortsatte sedan i Benajarafe. Och därifrån därifrån gick vi vidare till Cajiz, Valle-Niza och Almayate, Trapiche och Vélez-Málaga”.

Torre del Mar har myggproblem.

Miljörådet gick också närmare in på några av de behandlingar som genomförs: ”För att bekämpa myggor tillämpar vi larvicidbehandlingar, insekticid, termisk dimma och vi lägger myggnät i avlopp. Detta är ett förebyggande arbete som ska bidra till att bättre kontrollera dessa oönskade och irriterande besökare under sommarsäsongen”.

Ruiz påpekade att det finns ”problem med myggor i Torre del Mar” och att kommunen vidtar åtgärder på olika sätt. Det inkluderar insekticider i ett galler som är placerat för att täcka avloppen, vilket hon förklarade ”verkar på vuxna myggor”. Detta görs varannan fredag.

Hon tillade att invånare kan kontakta kommunens miljöavdelning för att informera dem om eventuella områden som inte har behandlats eller som fortfarande har problem.

Relaterat till mygg och kackerlackor:

Kackerlackan – ett vinnande koncept.
Där tigermyggorna är mest aktiva.

Vélez-Málaga – En vacker del av Costa del Sol.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …