Fokalterapi med irreversibel elektroporation är en minimalt invasiv teknik som motverkar urinkontinens och bevarar sexuell styrka hos patienter samt botar 85 procent av patienterna.
Cancer fortsätter att vara en av de främsta orsakerna till sjuklighet och dödlighet i världen och i Spanien är inget undantag. Globala uppskattningar av ”Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM)” tyder på att antalet nya fall kommer att öka upp till 30,2 miljoner år 2040, medan man i Spanien beräknar att nya cancerdiagnoser kommer att nå 279.260 fall under 2023. Av alla cancerformer är prostatacancer den vanligaste bland män. Specifikt visar de senaste uppgifterna från SEOM att under 2020 diagnostiserades 260.000 nya fall av prostatacancer, långt över de andra vanligaste tumörerna bland den manliga befolkningen: urinblåsan (150.000) och tjocktarmen (126.000).
Trots dessa siffror finns det nu nytt hopp, eftersom 85 % av patienterna med prostatacancer som behandlats med irreversibel elektroporation vid Clínica Universidad de Navarra har kontrollerat den behandlade tumören. Av dessa, slipper 100 % urinkontinens och 91,8 % behåller samma sexuella förmåga som före interventionen. Detta bekräftas av en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”The Journal of Urology” angående den första potentiella serien av patienter från ett spanskt sjukhus med resultat av fokalterapi som godkänts av en vetenskaplig publikation.
Artikeln analyserar specifikt patologin hos män som har behandlats mellan 2014 och 2021 och studien har utförts av Dr. Bernardino Miñana López, koordinator för avdelningen för prostatacancer på universitetssjukhuset i Navarra. Registrerade data bekräftar effektiviteten och säkerheten av irreversibel elektroporation, en icke-termisk vävnadsablationsteknik som tillåter celldestruktion med hjälp av en serie korta, elektriska högspänningspulser.
Behandlingsmetoden är dedikerad till patienter med låg- och medelrisktumörer med en skada som syns på agnetresonanstomografi och som inte vill ha en radikal behandling. Som Dr. Miñana påpekar kräver dess tillämpning ”ett rigoröst urval av patienter som kan dra nytta av denna behandling. Det är därför det är obligatoriskt att karakterisera cancer genom att utföra magnetisk resonanstomografi och transperineala biopsier med fusionssystem”. Dessutom drar artikeln slutsatsen att det finns en andel patienter som riskerar att utveckla nya tumörer i obehandlade områden, vilket kräver långa uppföljningar för tidig upptäckt.
Dr. Miñana säger att ”denna erfarenhet, tillsammans med resten av behandlingarna som vi utför vid prostatacentret vid University of Navarra Clinic, konsoliderar oss i framkanten av minimalt invasiv behandling av prostatacancer på nationell och europeisk nivå ”.