Spanien får ultrasnabbt Internet i hela landet

Den spanska regeringen har tilldelat satellitoperatören Hispasat ett kontrakt för att ge höghastighets bredbandsanslutning till hela Spanien.

Hispasat, som ägs av den delvis statligt ägda nätoperatören Red Electrica de Espana (REDE.MC), har fått i uppdrag att distribuera den infrastruktur som krävs för att tillhandahålla ultrasnabb internetanslutning till ett fast pris på 35 euro per månad. Enligt ett uttalande från det spanska ekonomiministeriet i tisdags.

NextGenerationEU

För att täcka kostnaderna för installation och den utrustning som behövs utbetalas det 76,3 miljoner euro från Europeiska unionens återhämtningsplan ”NextGenerationEU”.

Syftet med det här programmet … är att skapa anslutning till 100 % av landsbygden, avlägsna och glesbefolkade områden i hela landet till ett överkomligt pris, vilket stänger den digitala klyftan”, enligt ministeriet.

Hispasat

Hispasat S.A. är operationsbolaget för ett antal spanska kommunikationssatelliter som täcker Amerika, Europa och Nordafrika. Huvudkontoret ligger i Madrid och bolagets satelliter distribuerar idag över 1.300 TV och radiokanaler samt förser mer än 30 miljoner hem med internet och telefoni.

Amazonas
Amazonas Nexus

I måndags sköt de upp upp sin geostationära Amazonas Nexus-satellit ombord på en SpaceX Falcon 9-raket från Cape Canaveral Space Force Station, Florida, USA. Satelliten är designad för att möjliggöra höghastighetsanslutning till internet på hela Latinamerika inklusive flygplan och fartyg. Med den uppskjutningen täcker Hispasat hela den amerikanska kontinenten inklusive Grönland.

Den nya satelliten är utrustad med system som avsevärt ökar dess prestanda och har en toppmodern Digital Transparent Processor (DTP), som kommer att underlätta dess anpassning till de tekniska förändringar som sker under dess mer än 15-åriga livslängd. ”Med detta tekniska framsteg stärker Spanien sin position inom satellitindustrin och befäster sitt engagemang för att uppnå en allians för internetuppkoppling”, påpekar en talesperson från företaget.

Lite mer från Hispasat:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …