Madrids flygplats avancerar i världsrankningen

Madrid-Barajas flygplats rankas som den femtonde mest trafikerade flygplatsen i världen och den femte i Europa 2022.

Madrid-Barajas flygplats
Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats.

Flygplatsen klättrar 27 platser i världsrankningen, från position 42 till nummer 15.

Resväskor, baddräkter och många ryggsäckar har fyllt världens flygplatser sedan början av sommaren. Men vissa flygplatser är förvisso mer uppfyllda av resgods än andra. Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats har lyckats smyga sig in på listan över de 20 mest använda flygplatserna 2022 med position nummer 15 globalt och femma i Europa. Med 50,6 miljoner passagerare 2022 har Madrid-Barajas stigit från 42:a plats 2021 det är en ökning med 109,8%.

Flygplatsen frotterar sig nu med andra stora, som Dubai, Paris eller Istanbul. Rankingen Airports Council International (ACI) leds av flygplatsen i Atlanta, som har registrerat ett totalt antal passagerare på 93,7 miljoner. Den följs av Dallas med 73,4 miljoner resenärer och Denver med 69,3 miljoner.

Återhämtningen av den internationella turismen.

Återhämtningen av internationell turism har gjort att världens passagerartrafik överstiger 6,6 miljarder år 2022. Det är en ökning på 43,8 % jämfört med 2021 och 72,5 % jämfört med åren före pandemin. Totalt representerar de tjugo bästa flygplatserna globalt sett 18 % av trafiken med 1,2 miljarder passagerare och tio av flygplatserna ligger i USA. ”Nästan alla av dem har en betydande andel nationella passagerare (mellan 75% och 95%)”, säger talespersonen från organisationen.

Det största hoppet i positioner har registrerats av flygplatsen Heathrow, som steg från 54:e plats 2021 till åttonde plats. Detta på grund av att alla restriktioner för brittiska resor togs bort i mars föregående år efter två år av hinder.

De 20 mest trafikerade flygplatserna i världen 2022.

Flygfrakten är däremot fortfarande på efterkälken

Flygfraktvolymerna har dock inte följt samma väg. Nedgången i konsumtionen på grund av inflation och räntehöjningar har orsakat en årlig nedgång på 6,7 % av de varor som transporteras runt om i världen och 2,6 % jämfört med 2019 till 117 miljoner ton 2022. ”Nedgången kan tillskrivas nuvarande geopolitiska spänningar och störningar i världshandeln och leveranskedjorna”, säger de från ACI.

Flygrelaterade artiklar: Flygarkivet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Späckhuggare.

Späckhuggare sänkte segelbåt i Gibraltarsund

En segelbåt med två personer ombord sänktes söndagen den 12 maj i Gibraltarsund mellan Spanien …