Portugal inför reserestriktioner

Alla resenärer som passerar gränsen mellan Spanien och Portugal måste visa upp identitetshandlingar fram till den 7 augusti 2023.

Anledningen är att Påven Franciskus kommer att besöka Portugal mellan den 2 och 6 augusti för att delta i evenemangen för World Youth Day i Lissabon. Därför höjs säkerheten vid alla gränsövergångar mot Spanien, både vuxna och barn måste kunna visa en giltig identitetshandling.

Kontrollerna startade lördagen den 22 juli och varar till måndagen den 7 augusti.

Portugals säkerhetstjänst har försäkrat att ”de inte kommer att stänga gränserna” men att resenärerna kommer att kontrolleras slumpmässigt. Kontrollerna görs ”baserade på information och riskanalys” för att orsaka minsta möjliga störningar och förseningar i trafikflödet.

Portugals regering förväntar sig en enorm tillströmning av människor från Spanien och andra grannländer för att bevittna det påvliga besöket. Regeringen anser att inresekontrollerna är nödvändiga på grunda av den omfattande mediebevakningen och händelsens komplexitet.

Enligt ett officiellt uttalande är huvudsyftet med kontrollerna: Att förhindra ”inträde på det nationella territoriet för medborgare eller grupper vars beteende sannolikt kan äventyra säkerheten för nationella och utländska medborgare som deltar i evenemanget”.

Portugal genomförde liknande kontroller under påven Franciskus besök 2017.

Öppna gränsövergångar

Resenärer som planerar att köra landvägen från Spanien för att delta i evenemanget kan åka in i Portugal på 21 olika ställen:

Valença-Viana do Castelo, Vila Verde da Raia-Chaves, Quintanilha-Braganza, Vilar Formoso-Guarda, Marvão-Portalegre, Caia-Elvas, Vila Verde de Ficalho-Beja, Castro Marim, Monção, Barrancos, Rio de Onor, Melgaço, Montalegre, Tourém, Vinhais, Ponte da Barca, Vila Nova de Cerveira, Pomarão, Termas de Monfortinho-Castelo Branco, Miranda do Douro and Mourão.

Mer om grannlandet Portugal:

Härliga Lissabon – den sympatiska grannen i väst.
Spanien och Portugal, två grannländer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …