Stor efterfrågan på kontorsplatser i Málaga

Behovet av flexibla kontorsplatser i Costa del Sol huvudstad har ökat så till den grad att 92 procent av stadens coworking-utrymmen är upptagna.

Kontorsplatser i coworking-utrymmen

Málaga är trea i Spanien, efter Madrid och Barcelona, där efterfrågan på coworking-utrymmen växer i rasande takt.

Enligt källor på CBRE, global ledare inom kommersiella fastighetstjänster och investeringar, är Málaga en av de främsta städerna som coworking-operatörer föredrar. De noterar dock en brist på lämpliga lokaler som har en storlek på mer än 1.500 kvadratmeter. Fastighetsföretaget Savills påpekar att denna brist på tillgänglighet är en utmaning och tvingar fram coworking-utrymmen i kommersiella lokaler. Eller i lokaler som är avsedda för helt andra typer av användningsområden.

Coworking-operatörer i Málaga

För närvarande finns det fyra stora coworking-operatörer i Málaga. Regus var först med att etablera sig i staden, närmare bestämt på Plaza de la Solidaridad. First Workplaces, på Calle Larios, anlände efter Covid-19-pandemin. Sen kom Monday, som ligger vid Muelle Uno, och Impact Hub, som ligger på Callejones del Perchel, förutom Explanada de la Estación, och dess nya anläggning på Calle Hilera.

Direktör för CBRE i Andalusien, Rosa Madrid, sa att tillväxten av coworking-utrymmen beror på att företag bestämmer sig för att lokalisera sigtill destinationer där deras arbetare vill bo. Deras huvudsakliga mål är att behålla sina talanger, sa hon. Málaga stad har här en fördel på grund av sin mycket eftertraktade livskvalitet och de bra förbindelserna till flygplatsen. Som nu dessutom har en direktfförbindelse med New York, en fördel för tekniksektorn, tillade Madrid.

Kostnaden för företag som etablerar sig i Málaga är också lägre än i andra städer. Det bästa kontoret i Málaga är billigare än ett medelstort kontor i Madrid eller Barcelona.

Kostnaderna

350 euro per arbetsplats och månad. Detta är det genomsnittliga priset som begärs för att hyra flexibla arbetsplatser i Málaga. Enligt CBRE är detta under genomsnittet på 376 euro i Spanien som helhet. I Málaga kan det handla om maximalt 500 euro vilket är långt under priserna i Madrid eller Barcelona.

Det genomsnittliga antalet anställda som använder sig av coworking-utrymmen ligger på 20 personer. Över det antalet väljer företag vanligtvis konventionella kontor. Men enligt ens undersökning utförd av Savills så kommer 30% av alla arbetsplatser i Europa att vara flexibla coworking-platser.

Relaterade artiklar

Företagandet ökar i Spanien.

Tips för den som vill jobba i Spanien.

En trevlig miljö och hög livskvalitet är nyckelorden som gör att det är lätt att rekrytera personal till Málaga. Därav bristen på coworking-utrymmen för arbetsgivarna:

En strandbar i Málaga.
En strandbar i Málaga.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …