Madrids konstscen – konstmuseum i världsklass

Paseo del Prado är en av Madrids mest imponerande och historiska gator. Prado betyder äng och förr i tiden var detta ett enklare område i staden. Idag är Paseo del Prado en mycket exklusiv aveny. 

Prado  konstmuseum i Madrid.


PROMENERAR MAN LÄNGS DEN ELEGANTA AVENYN så omfamnas man av majestätiska träd och vackra byggnader. Inte mindre än tre institutioner inom konstvärlden ligger inom räckhåll från Paseo del Prado. De är Museo Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza och Museo del Prado – tre konstmuseer i världsklass.

Den eleganta avenyn sträcker sig genom hjärtat av staden och förbinder flera betydelsefulla platser. Avenyn börjar vid Plaza de Cibeles där staden stoltserar med sin mest kända skulptur med den grekiska gudinnan Cibeles som dras av två lejon på en vagn. Stannar man upp på denna ikoniska plats ser man att gudinnan inte bara bär på en spira utan hon håller i nycklarna till Spaniens huvudstad

Puerta del Sol, Madrid.
Puerta del Sol med det ikoniska klocktornet som på nyårsafton räknar ner det nya året inför
tusentals Madridbor. Foto Shutterstock.

Symboliskt monument

En kort promenad därifrån står monumentet Fuente de Neptuno, havets Gud, ståendes på en vagn som dras fram av två hästar. Madridborna har tagit de storslagna monumenten till sina hjärtan. De har fått symbolisera fotbollslagen Real Madrid och Atletico Madrid. När Real Madrid vinner, samlas fansen runt statyn av Cibeles och Atletico de Madrids fans, firar sina segrar vid Fuente de Neptuno.

Det är något unikt med Madrids intensiva folkliv och stämningen på gatorna. När man rör sig genom Madrid blir det tydligt att staden har miljontals invånare och lockar turister från hela världen. Staden är ofta värd för kulturella evenemang och festivaler året runt. Madrid erbjuder en stor variation av upplevelser inom många olika områden, såsom konst, litteratur och sport.

Pradomuseet i topp.

Ett besök på Museo del Prado, som anses vara det mest framstående och prestigefyllda museet i landet, är ett måste om man är i Madrid. Bara La Sagrada Família i Barcelona och Alhambra i Granada har fler besökare per år. Det gör att Pradomuseet är ett av Spaniens mest besökta turistmål. Uppskattningsvis besöks Museo de Prado av 10.000 besökare per dag vilket speglar den status som museet har som en av de mest framstående kulturella institutionerna i världen. I augusti månad har museet något färre besökare då många drar sig för att stå i den långa kön i den intensiva värmen.

På museets officiella hemsida museodelprado.es kan man enkelt planera sitt besök och boka entrébiljett. Men det finns många andra webbsidor som erbjuder entrébiljetter och guidad visning i museet. Vårt sällskap väljer att köpa biljett av en leverantör som erbjuder entrébiljetter utan att behöva köa in till museet, något som ska visa sig vara väl värt den extra kostnaden. På samma webbsida bokar vi även en guidning av engelsktalande guide. Säkerheten kring museet är mycket hög både för att skydda besökare och konstverk och kön till säkerhetskontrollen är lång.

Uppskattningsvis besöks museet av 10 000 besökare per dag vilket speglar den status som museet har som en av de mest framstående kulturella institutionerna i världen.

Museet har omfamnat den digitala eran och är mycket aktiva på sociala plattformar. Varje dag lägger museet ut live-streams från museet. Den starka digitala närvaron gör att det inte bara går att få en fördjupad inblick i konstens värld utan även en fin möjlighet för de som inte kan besöka museet av olika skäl.

Museet har en omsorgsfullt utformad interiör. De eleganta marmor golven och de välvda taken skapar en enorm känsla. Men interiören konkurrerar ändå inte på något sätt med konstverken. De stora rummen har högt i tak och rummen är luftiga och man kan betrakta konstverken på avstånd. Kanske hade man önskat att det fanns några fler bänkar att vila på efter flera timmars rundvandring på museet.

Diego Velazques unika tavla Las Meninas.
Diego Velazques unika tavla ”Las Meninas” fascinerar och inspirerar konstälskare över hela världen.
Las Meninas – konstnär Diego Velazques. En unik tavla på många sätt. Imponerande att en konstnär avbildar ett kungapar i en spegelbild och att Velazques inkluderar sig själv i målningen, detta är något mycket ovanligt för denna tid.

Klassiska spanska konstnärer.

Vår duktiga guide är utbildad inom 1600–1700-tals konst. Hon ger liv och historia till de tavlor hon har valt inför vår visning. Vi får en föreläsning om de främsta spanska konstnärerna Diego Velazquez och Francisco de Goya. Båda konstnärerna har haft stor inverkan på den spanska konstens historia.  Pradomuseet färdigställdes och öppnade år 1819. Kung Ferdinand VII och hans fru Maria Isabella av Portugal ville skapa ett nationellt museum för att visa upp den spanska kronans konstsamlingar.  Konstmuseet döptes då till Museo Real de Pinturas. Paret ville att allmänheten skulle få ta del av landets konstskatter och det har sedan dess varit en viktig plats för spanska konstälskare.

Museo del Prado, Napoleon.

Utställning om Napoleon.

Vårt sällskap besöker museet i början av maj och det visar sig att de första dagarna i maj har en viktig historia för Madridborna. Vi lär oss att den 2a och 3e maj år 1808, var de dagar då det så kallade Dos de Mayo-upproret ägde rum i Madrid under det spanska självständighetskriget mot Napoleon. Goyas berömda målning ”Den 3 maj 1808 i Madrid” ger oss en gripande skildring av mänsklig tragedi. Målningen där man inte kan se ansikten på fienderna har blivit en symbol för kampen om frihet för Madridborna.

Efter att ha tillbringat flera timmar på museet är restaurangen och museets shop perfekta platser att smälta dagens intryck. Och eftersom museet har totalt fotoförbud, handlar vi med oss några noga utvalda vykort.

 Reina Sofía tar vid där Pradomuseet slutar. Prado fokuserar på klassisk konst medan Reina Sofia främst visar modern och samtida konst. 

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Foto: Shutterstock

Picasso och Salvador Dali.

Under vårt besök i Madrid gör vi även ett besök på Reina Sofía-museet. Det officiella namnet är Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía och invigdes 1992 av kung Juan Carlos I och drottning Sofia. Båda museerna förtjänar sina besök.Reina Sofía tar vid där Pradomuseet slutar. Prado fokuserar på klassisk konst medan Reina Sofia främst visar modern och samtida konst. Här beskådar vi bland annat Salvador Dalis tavla Flickan i Fönstret och mästerverket Guernica av Pablo Picasso. Två betydelsefulla konstnärer som har haft stor inverkan på den moderna konstvärlden.

Inspirerande!

Madrids konstscen erbjuder något för alla smaker. Och det är inte bara inomhus som konsten blomstrar i Madrid. Parken El Retiro, en av stadens flera gröna lungor, är också hem för flera konstnärliga inslag. Skulpturer, fontäner och en vacker rosenträdgård pryder den majestätiska parken. Ett av de mest kända konstverken i denna park är El Angel Caido – Den Fallna Ängeln. Statyn är en av få statyer i världen som avbildar djävulen i offentlig miljö.  Att promenera genom parken är som att kliva in i en levande tavla. De svarta svanarna som graciöst simmar i den lilla dammen vid det vackra kristallpalatset är som naturen själv skapar ett eget konstverk.

Vi väljer att avrunda vår dag med att bege oss till kanske hjärtat av Madrid, det livliga torget Puerta del Sol. På torget står en staty av en björn som sträcker sig mot ett träd, fullt med bär. Madrids stadsvapen ska vara en påminnelse om stadens koppling till naturen och dess rika historia.

Fem minuter från det livliga torget ligger det vackra hotellet Four Seasons. Efter en lång dag med många steg tar vi ett glas cava i baren och låter alla intryck sjunka in. Oavsett när man väljer att besöka Madrid finns det alltid något att minnas, något att uppleva och något att njuta av.

Parken El Retiro är en grön oas i centrala Madrid. Foto: Shutterstock.

Fler artiklar relaterade till Spaniens huvudstad: Madrid.


Läs också

WhatsApp sociala media.

15 skolbarn döms för AI-genererade nakenbilder

En domstol i Spanien har dömt 15 tonåringar till vardera ett års skyddstillsyn för att …