Mode, design, lyx och historia

Málagas bil- och modemuseum.

Idag är Málagas bil- och modemuseum kanske det enda museet i världen som förenar Haute Couture och lyxiga bilar under samma tak. Men varför valde en portugisisk affärsmän Málaga till att bli den plats där hans unika samling visas?

Med en mammas kärlek till vackra linjer och detaljer och en pappas starka fascination för bilar, så blev form och funktion en central del av portugisiska affärsmannen Joao Magalhaes liv.
Arvet från hans far blev att förvalta den unika samling bilar som hans far samlat genom åren. Joao Magalhaes valde att både förvalta sin fars samling, investera i fler bilar och tillföra haute couture, det finaste inom skräddarsytt mode från de stora modehusen från olika tidsepoker.

Den gamla tobaksfabriken Tabacalera byggdes år 1923 och hade stått tom sedan år 2004. Med 6000 kvadratmeter ledig yta sökte Málaga efter en ny hyresgäst. Joao Magalhaes hade sökt en plats i sitt hemland Portugal för att investera i projektet men inte fått myndigheterna med sig och inte funnit den rätta platsen.

När Málagas nuvarande borgmästare Francisco de la Torre, borgmästare sedan år 2000, träffade Joao Magalhaes så blev det en fullträff. De la Torre ville stärka staden som kulturell destination och med Joao Magalhaes storartade ambitioner att skapa ett museum utöver det vanliga, så blev detta början till ett fantastiskt samarbete mellan familjen Magalhaes och Málaga.

Det enda i sitt slag?

År 2010 öppnades det privatägda museet Museo del Automóvil y la Moda, kanske världens enda museum som låter lyxbilar och Haute Couture samverka. Utställningen är välorganiserad och återspeglar olika epoker som tar sin början i la ”Belle Époque”. Det är perioden mellan 1800-talets slut och fram till första världskriget. En tid som kännetecknas av en blomstrande period av optimism och överdådig glamour samt teknologisk förfining. Här ser vi bilar som har inspirerats av Moulin Rouge och den tjusiga söndagsbilen hade en inbyggd plats för familjens picknickkorg.

Det glada 20-talet ”Roaring twenties” där kvinnors frigörelse återspeglas i modet och bilägande, blev mer vanligt hos allmänheten. På museet finner man den bil som tillägnades Sonia Delaunay, den första kvinnan som dekorerade bilar på 20-talet.

Historiska trender

Under 1930-talets ”Art Deco” gjorde man allt för att attrahera köpare av bilar trots dystra ekonomiska tider. På museet visas utsmyckade motorer som under denna tid blev allt kraftfullare. Man får samtidigt ta del av hattmodet under denna tid och den sk Cloche-hatten, ofta dekorerad med bårder av blommor.
”Dolce vita” var åren då konst, film och mode blomstrade. Bilarna fick stora vingar och blev symboler för en ikonisk tidsepok. Filmstjärnornas glamourösa kläder blev särskilt framstående under denna period. Elizabeth Taylors beryktade citat: Stora flickor behöver stora diamanter.

På museet ser vi en unik Rolls Royce klädd i Swarovski kristaller.
Idag samlas 98 bilar och över 300 vackra Haute Couture-kreationer under samma tak. Det erbjuder något för allas personliga intressen.
Joao lyckades skapa ett museum som är en fascinerande tidsresa genom teknologi och modetrender inramad av lyxig design.

Bil, Rolls-Royce.
Rolls-Royce England 1987 – klädd med Swarovski kristaller

Helhjärtat

Joao Magalhaes kunskap om bilars teknik var begränsad och många höjde på ögonbrynen när han sa ”Either we do something extraordinary, or not worth going at all”. Med denna inställning
att museet skulle bli extraordinärt, kanske det var tack vare hans begränsade kunskap om bilar som gjorde att han lyckades.

Hade det blivit så många unika bilar i samlingen om han förstått hur omfattande restaurering bilarna krävde? Många bilar som köptes in var i mycket dåligt skick men det var inte just de bilarna som blev de största utmaningarna. De största utmaningarna var de bilar som saknade nästan alla delar och bilar som hade hittats övergivna i vägdiken eller i gamla garage. De tog lång tid och mycket resurser att få till sin ursprungliga version. Joao berättade en gång att han gav en gammal dam ett kylskåp som ersättning för delar till en Rolls Royce.

Familjen Magalhaes införskaffade sig en lägenhet nära museet i Málaga. Detta gjorde att Joao ofta var närvarande på museet både för att se över sin utställning och för att komma över och prata med de anställda. Personalen beskriver honom som en mycket engagerad och uppskattad person. Det var med stor sorg som familjen Magalhaes bekräftade att Joao hastigt avlidit i augusti 2023
vid en ålder av 79 år.

Joao förverkligade sin dröm om ett museum och att föra sitt arv från sin mamma och pappa vidare. Museet har rönt stor internationell uppmärksamhet och många besökare strömmar till för att ta del av kombinationen av unik samling bilar och eleganta kreationer.
Nu drivs drömmen vidare av Joao Magalhaes familj.


Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …