Transportera sällskapsdjur säkert i bil

Den nyligen antagna lagen om djurens skydd, rättigheter och välbefinnande föreskriver att ägaren vid resor måste uppfylla djurens fysiologiska och etologiska behov.

Man ska också se till att transportmedlet har utrymme och garanterar trafiksäkerhet och husdjurets säkerhet under resan. Lagen beskriver dock inte hur den ska tillämpas. Å andra sidan föreskriver artikel 13 i lagen om trafik, rörelse av motorfordon och trafiksäkerhet att föraren ska se till att ingenting hindrar honom eller hindrar hans sikt. För detta måste man ha rätt placering av föremål eller djur som transporteras så att det inte uppstår någon störning för föraren. Francisco de las Alas-Pumariño, chef för DGT:s policyenhet, påpekar att en kommande ändring av den allmänna rörelseförordningen kommer att behandla mer detaljerat hur husdjur ska transporteras i fordon.

Djur som inte transporteras korrekt i bilen utgör en betydande risk för alla passagerare, två- eller fyrbenta. Djurskydd och trafiksäkerhet är förenade i det här fallet för att leta efter den idealiska formeln för transport av husdjur, oavsett deras art eller storlek, även om hundarna, enligt ren statistik, dominerar.

Mops vill resa

Sällskapsdjuren ökar i Spanien

Att husdjuren har ökat i spanska hushåll är ett faktum, särskilt direkt efter den inledande fasen av pandemin. Det beräknas att det år 2021 fanns 9 miljoner hundar, 6 miljoner katter, plus ett antal miljoner fiskar, fåglar, illrar mm.

Utöver siffrorna ger den enkla observationen massor av ledtrådar till detta. Hundvänliga turistdestinationer och attraktioner ökar. Utbudet av produkter relaterade till dem växer exponentiellt och fler och fler offentliga platser medger närvaron av hundar. Konsekvensen är oundviklig. Ju större integration av sällskapsdjur, desto större behov av regleringar, normer och lösningar som underlättar vardagen för ägare och husdjur.

David Ordóñez

David Ordóñez, koordinator för Master in Animal Assisted Intervention vid University of Jaén och chef för Perruneando, ett utbildnings- och hundträningsföretag, har sin bild klar. Han säger att vi har nått en version 3.0 i vår relation med husdjur, särskilt med hundar. I 1.0 gav djuret hjälp vid arbete, jakt etc. I 2.0 hade vi det hemma i utbyte mot en rad fördelar, vakt, skydd, råttjakt mm. Men nu är de en del av människors liv. Sällskapsdjuret har blivit en medborgare och en familjemedlem till.

Hund i sele
Familjemedlem

Säkerhet och sunt förnuft

Om nu sällskapsdjuret har blivit en familjemedlem borde säkerheten i bilen var lika självklar för djuret som för små barn. Tänk säkerhet och sunt förnuft. I avsaknad av mer specifika bestämmelser om det optimala sättet att transportera husdjur, pekar de konsulterade experterna ut några röda linjer och specifika rekommendationer.

Vad man aldrig ska göra:

  • Låta djuret vara löst i lastutrymmet eller kupén
  • Låta djuret ha sitt huvud ut genom sidorutan
  • Sätta fast djuret i framsätet
  • Fästa djuret i halsbandet
  • Undvik transportboxar av plast i dålig kvalitet
  • Undvik också selen av de enklaste modellerna
Katt i bur
Katt i bur

Rekommendationer om hur man ska göra:

  • Använd transportboxar av hög kvalitet
  • Ta hänsyn till vikt och storlek av djuret vid köp av transportbox
  • Placera mindre transportboxar mellan fram- och baksätet
  • Fäst större transportboxar med långsidan mot ryggstödet i baksätet
  • Om lastutrymme finns placera och fäst större burar där
  • Använd en bra sele för mindre hundar. Fäst i baksätet
  • Frakta alltid katter i bur
  • Rasta djuret ofta vid längre resor
  • Iaktta särskild vaksamhet när du stiger ur bilen så att djuret inte rymmer

Vad man riskerar

Vilka konsekvenser kan det då få om man t ex har sin hund lös i bilen? Ja, frågan är inte alltid så enkel. Om man blir stoppad av polis med en lös hund i bilen kan man bli varnad eller bötfälld med 100 euro. Om de ser det som mycket olämpligt kan beloppet öka till 300 euro. Har man fått en varning tidigare kan beloppet stiga till mellan 500 och 1000 euro. En bra transportbur eller sele i det sammanhanget är en billig lösning. Den nya djurskyddslagen som trädde i kraft i september 2023 innehöll fler saker att hålla reda på. Bland annat om att inte lämna hunden utanför affären.

Källa: DGT


Anja Erixon

Bosatt i Spanien sedan sommaren 2001. Arbetar med försäljning och tycker om djur och natur. Uppskattar en god hemlagad middag med ett glas rött till.

Läs också

Feria

Feria Internacional de los Países i Fuengirola 2024

Den 28 upplagan av den populära ferian ”XXVIII Feria Internacional de los Países” firas från …