MUNGO – Är du en katt eller är du en råtta?

Kärt barn har många namn, brukar man säga! Men vad kallas egentligen detta djur? Faraoråtta, faraokatt, egyptisk mungo, manguster, på engelska Mongoose, på spanska meloncillo och slutligen det latinska namnet Herpestes ichneumon. 

Mungo och katt

Nu är detta varken en katt eller en råtta. Det är en mungo och den hör till familjen manguster, liksom surikater. Men trots att det är en mungo, verkar det som att det vanligaste namnet är faraokatt. Faraokatten är den enda arten av manguster som finns i Europa. Den är vanligast i Afrika och här i Europa finns den bara i den sydvästligaste av Spanien och södra Portugal. 

Men den stora frågan är hur den kom hit, introducerad eller inflyttad?

Tidigare fanns det två teorier, att morerna hade med sig faraokatter som husdjur eller att den helt enkelt simmade över Gibraltarsund. Egyptierna betraktade faraokatten som ett värdefullt, nästan heligt, husdjur på grund av dess förmåga att fånga råttor och ormar. Numera finns en tredje teori. Fynd från utgrävningar av romerska ruiner i Mérida kan tolkas till att faraokatten fanns här långt innan morerna, redan för 2 000 år sedan. Det får väl vara vilken idé eller teori som helst, den finns här och är faktiskt ganska vanlig.

Manguster

Reproduktion

Det finns ingen könsdimorfism mellan han- och hondjur hos faraokatten. Med andra ord är de väldigt lika varann. 
Honan föder 2 – 4 hårlösa och blinda ungar efter en dräktighet på 11 veckor. Efter 8 veckor öppnar ungarna ögonen. Ungarna blir självständiga efter 6 – 12 månader. I det vilda lever faraokatten ca 12 år och i fångenskap ca 20 år.

Livsmiljö

Faraokatten finns i områden där det finns vatten och växtlighet, t ex nära flodstränder.
Vi bor sedan några år tillbaka på landet, med odlingsmark runt om oss. Vi har bevattningskanaler och det är inte långt ner till ett par floder. Det finns också ett flertal hönsgårdar runt omkring, faraokatten har alltså perfekta förhållanden här. Vi har sett den ett antal gånger, senast för några veckor sedan när en sprang över vår lilla grusväg bara ett par meter framför bilen när jag var på väg hem. 

MUNGONS SPRIDNING I SPANIEN

Karta

KURIOSA OM FARAOKATTEN

· Svansen har skapat ett rykte om att de finns en långhårig orm här i Andalusien och jag kan nästan se situation framför mig. Faraokatten sitter ”osynlig” inne bland buskar och stora stenar, men svansen är synlig och kanske rörde den på sig. Hjälp en långhårig orm!

· Ägg är en favoritföda och faraokatten har ett mycket ovanligt sätt att knäcka äggen. Den kastar äggen mot en sten med bakbenen!

· Toalettbesök görs en bit från hålan som man bor i. Den gräver en grop gör sitt tyngre behov, men fyller inte igen gropen. Gropen används tills den är full och då gräver den sig en ny grop. Dessa gropar hade vi på vår mark och kunde själva se hur de användes.

· Faraokatten kan resa pälsen på hela kroppen för att se större och farligare ut. Den förmågan används ofta vid ormjakt.

· Den mest berömda faraokatten är väl mungon Rikki-tikki-tavi i Djungelboken skriven av Rudyard Kipling. Den boken skapade nästintill ormskräck framförallt hos barn.

· Faraokatten är en av få däggdjur med horisontella pupiller. 

· Faraokatten har en mycket stor analsäck med två öppningar och lukten är så stark att den ibland lägger sin egen svans över nosen för att slippa lukten. 

· I egyptisk folktro sades det att mungon kunde hoppa in i en krokodils mun för att sedan döda krokodilen genom att slita ut hjärtat.

Faraokatt

Källa: Wikipedia, Malaga.es, Revistajaraysedal.es, Ecologiaverde.com och egna iakttagelser.  

Mer om djur i Spanien

ORMAR! Vackra varelser eller farliga filurer?


Anja Erixon

Bosatt i Spanien sedan sommaren 2001. Arbetar med försäljning och tycker om djur och natur. Uppskattar en god hemlagad middag med ett glas rött till.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …