Spaniens bästa nudiststränder

Den spanska naturistfederationen (FEN) har röstat fram naturistcampingen El Portús i Cartagena som en av de allra bästa i Spanien.

El Portús i Cartagena en av flera nudiststränder.
El Portús.

Den ligger i Murciaregionen som har en lång naturisttradition och erbjuder badgästerna ett brett utbud av alternativ, från privata strandnära tillflyktsorter till idylliska bergsorter. Enligt FEN går verkligheten från klarhet till klarhet i Murcia, trots flera försök från de mer konservativt sinnade att förbjuda nudism. Till exempel så förbjöds nakenhet på alla stränder i San Pedro del Pinatar i 2017 års kommunalförordning.

Federationens webbplats påpekar att ”Regionen Murcia är det populära turistmålet för många resenärer. Dess klimat, arv och kust gör Costa Calidá till en perfekt plats för att tillbringa semestrarna på. El Portús Naturist Camping och Costa Calidás traditionella nudiststränder är några av de bästa platserna för att naturligt njuta av Medelhavet. Tveka inte att komma till denna vackra region, titta på kartan för att hitta din nudiststrand”.

Det finns fler nudiststränder att välja på

Förutom El Portús lyfter de också fram charmen med Playa de Mónsul och Playa de los Muertos i Almería. Playa Torimbia som är den äldsta nudiststranden i Asturien. Kantabriska enklaver som Somocuevas, Valdearenas, El Puntal, Langre och Antuerta. Playa El Torn i i Tarragona. El Carabassi, med sina sanddyner och tallskogar i Valencia. Playa Set Illetes på Formentera, en strand som i flera år har röstats fram som den bästa i Europa, samt Playa El Médano på Teneriffa.

 Playa Set Illetes på Formentera en av många nudiststränder.
Playa Set Illetes, Formentera

I regionen Murcia råder federationen naturister att också kolla in några andra pärlor. Som Playa Rambla Elena, Playa Parreño, Playa El Charco, Playa El Rafal, Playa Calbalnque och Playa Los Dentones.

Utflykt från El Portús.
Utflykt från El Portús.

El Portús samlar federerade nudister från hela världen och kommer att vara värd för det XII Sydeuropeiska Naturistmötet. Detta pågår från fredagen den 22 september till och med lördagen den 30 september 2023.

Så här ser El Portús ut, engelsk text och spansk musik:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …