Organisation för illegala tuppfäktningar avslöjad

Arrangörerna av tuppfäktningarna hade en lokal med kapacitet för över 200 åskådare och 50 spanska stridstuppar.

Ring för tuppfäktningar.

Det var Guardia Civils miljö och naturskyddsenhet Seprona som i Fuente Álamo (Murcia) hade upptäckt en gård där tuppfäktningar organiserades. Enligt Raquel Duva i Noticias Cuatro dök agenterna upp precis innan evenemanget skulle börja. De hade bevakat anläggningen under en tid och visste därför när evenemanget skulle äga rum.

Anläggningen bestod av ett tält med en arena som var utformad som ett rouletthjul med numrerade stolar. Ett stort rum framför arenan hade utrustats som en bar medan tupparna förvarades på baksidan. Det var kamouflerat så att allt från utsidan bara såg ut som ett lager för gården. Där fanns videoövervakning och kunde nås via en stig som ledde från en esplanad där deltagarna kunde parkera. Det var en sofistikerad anläggning där arrangörerna hade installerat en digital resultattavla för matcherna samt en våg för att väga in djuren.

Vid tillslaget hittades 50 tuppar som var preparerade för strid, det betyder att de hade fått sina kammar och skägglappar avskurna. Cirka 60 personer identifierades och 2 personer greps, de gripna har ett digert brottsregister och anses mycket våldsamma. Dessutom beslagtogs 40.000 euro som var avsedda för vadslagning.

De gripna som var gårdens ägare och arrangör utreds nu för försök till djurplågeri samt elbedrägeri (en olaglig tjuvkoppling till elen hittades). Ärendet hanteras av utredningsdomstolen i Cartagena (Murcia).

Tuppfäktning är olaglig i nästan hela Europa.

I Spanien är det fortfarande tillåtet i Andalusien och på Kanarieöarna. Men då bara för avelsurval eller inför export till länder där dessa företeelser är tillåtna. Dessutom är det tillåtet i vissa begränsade områden i Frankrike. Förra året i april gjordes ett tillslag mot illegal uppfödning av stridstuppar i stadsdelen La Palmilla i Málaga.

Fler artiklar relaterade till djur och djurhållning i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …