Spanien får många nya butiker i år

Flera ledande stormarknadskedjor ökar takten i nya butiksöppningar i Spanien, trots en viss avmattning av den totala marknaden.

Alcampo öppnar flest nya butiker.
Alcampo expanderar kraftigt. Barrio de Media Legua, Distrito de Moratalaz (Madrid), foto: Zarateman, CC.

Flera aktörer inklusive Alcampo, Consum och Eroski strävar efter att ta marknadsandelar från marknadsledarna Mercadona och Carrefour.

Flera nya butiker.

Förra året öppnade Alcampo flest nya butiker i Spanien (233), varav 223 köptes från Dia. Denna åtgärd gjorde det möjligt för Alcampo att utöka sin verksamhet till nya regioner och lägga till 170.000 kvadratmeter butiksyta bara i Spanien.

Den baskiska återförsäljaren Eroski öppnade 74 butiker 2023 (främst franchisebutiker). De planerar nu att öppna ytterligare 159 butiker under de kommande tre åren, tillsammans med en investering på 100 miljoner euro i digitalisering.

Den kooperativa återförsäljaren Consum öppnade 15 Consum-märkta butiker och 52 franchisebutiker under 2023. Detta ger Consum totalt 933 butiker (varav 485 är egenägda). Detta momentum kommer att bibehållas under 2024, med 50 nya öppningar planerade för i år, fördelade på egenägda och franchisebutiker.

Lågpriskedjan Aldi öppnade 46 nya butiker 2023, det högsta antalet butiksöppningar sedan 2019. För närvarande driver de 435 butiker i Spanien och har planer på nästan 50 nya butiker under 2024. Konkurrenten Lidl fortsatte sin expansion i Spanien, öppnade ett 20-tal butiker förra året och planerar ytterligare närmare 40 under 2024. För närvarande driver lågprisbutiken 670 butiker i Spanien

Dia, som en gång var Spaniens stormarknadsledare när det gäller antal butiker genomgår en betydande bantning. Företaget sålde nyligen sin parfymkedja Clarel, liksom hela sin portugisiska verksamhet. Dessa flyttningar, tillsammans med butiksstängningar i Spanien, resulterade i en minskning med 302 butiker 2023, de finns nu kvar på 2.318 platser.

Marknadsledarna.

Marknadsledaren Mercadona med en marknadsandel på 26,2% fokuserade på expansion i Portugal förra året med 49 nya butiker i vårt grannland. Samtidigt som de öppnade 54 och stängde 49 butiker i Spanien.

Carrefour avslutade 2023 med en nettoökning på fyra butiker, till stor del beroende på att åtta Supecor-butiker lagts till (nu 63 butiker) samt att ett stort varuhus och några stormarknader stängdes. Den franska återförsäljaren lade också till fyra närbutiker och ökade sitt nätverk till 1.054 butiker.

Framtiden ser ljus ut för lågprisbutiker.

Lågprisbutiker som Aldi och Lidl är redo att ta 23,1 % av livsmedelsmarknadsandelen till 2028. Det är nästan två procentenheters ökning från 2023, enligt siffror från den spanska sammanslutningen av stora konsumentvaruföretag (AECOC). De räknar med att den totala livsmedelsförsäljningen i Spanien kommer att öka med 3,3 % under de kommande fem åren, vilket överstiger det europeiska genomsnittet på 2,9 %.

Denna tillväxt kommer att drivas på av ökningen av lågprisbutiker, tillsammans med närbutiker (beräknad att nå 12,2 % marknadsandel) och onlineförsäljning av dagligvaror (som beräknas nå 4 %). Samtidigt förväntas vanliga livsmedelsbutiker se en nedgång, de beräknas minska från 23,6 % till 21,2 % av marknaden. Stormarknader kommer också att se en liten nedgång, från 28,9 % till 28,5 %, medan stora varuhus står inför en brantare nedgång, från 11,7 % till 11 %.

Spaniens bästa och sämsta stormarknader.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …