Rankning för HBTQ-rättigheter

Spanien stiger i rankningen av länder med rättigheter för HBTQ-personer och ligger nu på fjärde plats i Europa.

Rankning för HBTQ-rättigheter

Spanien har gått från att vara nummer tio till nummer fyra i det årliga Rainbow Europe-indexet.

Det beror på godkännandet av translagen, som erkänner köns självbestämmande, förbudet mot konverteringsterapier och könsstympning av intersexuella minderåriga.

Denna klassificering, som omfattar 49 europeiska länder, är baserad på HBTQ-lagstiftningen i de olika länderna. För åttonde året i rad ligger Malta på första plats. Belgien och Danmark delar andraplatsen, därefter kommer Spanien. Införandet av könsidentitet och sexuella egenskaper som försvårande faktorer vid hatbrott i landets strafflag driver belgarna till andraplatsen av rankingen.

I den andra ytterligheten finns, Azerbajdzjan, Turkiet och Armenien. Samma placering som under de senaste tre åren. Det enda genombrottet har skett i Armenien: De har hävt förbudet mot blodgivningar från män som har sex med män.

Schweiz och Kroatien har tagit betydande steg framåt. Schweizarna godkände lika äktenskap och rätt till gemensam adoption. I Kroatien kan nu samkönade par ansöka om gemensam adoption och andra förälders adoption efter ett domstolsbeslut.

Framsteg har också gjorts i Finland, som antog sin translag som reglerar juridiskt könserkännande. På Island har det också blivit ändringar, där de bland annat lade till skyddet av sexuella egenskaper i strafflagen. Samt i Moldavien, där de ändrade sin jämställdhetslagstiftning och sin strafflagstiftning.

Relaterad artikel

Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …