Rankning för HBTQ-rättigheter

Spanien stiger i rankningen av länder med rättigheter för HBTQ-personer och ligger nu på fjärde plats i Europa.

Rankning för HBTQ-rättigheter

Spanien har gått från att vara nummer tio till nummer fyra i det årliga Rainbow Europe-indexet.

Det beror på godkännandet av translagen, som erkänner köns självbestämmande, förbudet mot konverteringsterapier och könsstympning av intersexuella minderåriga.

Denna klassificering, som omfattar 49 europeiska länder, är baserad på HBTQ-lagstiftningen i de olika länderna. För åttonde året i rad ligger Malta på första plats. Belgien och Danmark delar andraplatsen, därefter kommer Spanien. Införandet av könsidentitet och sexuella egenskaper som försvårande faktorer vid hatbrott i landets strafflag driver belgarna till andraplatsen av rankingen.

I den andra ytterligheten finns, Azerbajdzjan, Turkiet och Armenien. Samma placering som under de senaste tre åren. Det enda genombrottet har skett i Armenien: De har hävt förbudet mot blodgivningar från män som har sex med män.

Schweiz och Kroatien har tagit betydande steg framåt. Schweizarna godkände lika äktenskap och rätt till gemensam adoption. I Kroatien kan nu samkönade par ansöka om gemensam adoption och andra förälders adoption efter ett domstolsbeslut.

Framsteg har också gjorts i Finland, som antog sin translag som reglerar juridiskt könserkännande. På Island har det också blivit ändringar, där de bland annat lade till skyddet av sexuella egenskaper i strafflagen. Samt i Moldavien, där de ändrade sin jämställdhetslagstiftning och sin strafflagstiftning.

Relaterad artikel

Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …