Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism

Spanien har lanserat en 021 hjälplinje mot rasism, i ett försök att stödja offer för diskriminering, förföljelse eller hatbrott.

Hjälptelefon mot rasism
021 – hjälptelefon mot rasism.

Landets jämställdhetsministerium har lanserat hjälplinjen, som kommer att fungera som en liknande stödtjänst som linjerna för könsvåld (016) och för förebyggande av självmord (024). Det kostar inget att ringa och operatörerna larmar räddningstjänst, socialtjänst eller polis vid behov. Det kommer också att finnas specialiserad juridisk rådgivning.

Hjälplinjen är inte bara en plats för direkta offer, utan också en tjänst för de som vill anmäla brott eller incidenter av rasism.

Tjänsten, som också är tillgänglig online och via WhatsApp (628 860 507), syftar till att garantera rättigheterna för rasismens offer. Samt för att lyfta fram detta tysta gissel som är på frammarsch, särskilt i fall relaterade till bostads- och utbildningssektorn. Samt nyligen omtalat, märkligt nog – inom fotbollen.

Det har gjorts undersökningar

Den senaste nationella undersökningen av potentiella offer som genomfördes 2020 av rådet för eliminering av ras- och etnisk diskriminering (Cedre). Visade att 82 % av de drabbade i Spanien inte tar steget att klaga eller lämna in en anmälan.

En av fem tillfrågade, eller deras familjer. Diskriminerades vid inskrivning eller deltagande i skolor, högskolor eller andra platser för akademisk utbildning. De som diskrimineras idag är nästan dubbelt så många som de som upptäcktes bara sju år tidigare, de främsta offren är asiater och romer.

De flesta fallen av rasism var i samband med att hyra eller köpa bostäder. Upp till 31 % av de tillfrågade vilket var dubbelt så många som 2013 utsattes för diskriminering i sina försök att hyra en lägenhet eller ett rum. Eller för att ta ett lån för att köpa en fastighet. Människor från Maghreb och Afrika söder om Sahara drabbades av mest rasism i dessa fall.

Böterna för rasistbrott varierar från mindre allvarliga (300 till 10.000 euro) till allvarliga (10.001 till 40.000) eller mycket allvarliga (40.001 till 500.000). De allvarligaste brotten är multipel diskriminering, trakasserier och påtryckningar från myndigheter eller tjänstemän.

Fler kontaktmöjligheter

Det finns också 23 kontor utspridda över hela Spanien som hanterar detta, samt möjlighet att skicka E-post. All information om detta på regeringens webbsida: Servicio de asistencia a víctimas de discriminación.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …