Se upp för falska semesteruthyrningar

En bedragare greps i Spanien för att ha lurat på turister semesterboenden vid Medelhavet som han varken ägde eller hade tillgång till.

Nationalpolisen griper bedragare - semesteruthyrningar
Den gripne bedragaren förs bort.

Polisen grep en 44-årig spanjor för att ha begått sju konfirmerade bedrägerier med uthyrning av turistlägenheter. Många missnöjda kunder hade lämnat in klagomål till polisen för att de hade betalat den här mannen i förskott för sin semesterbostad. Mannen hade utfärdat falska hyreskontrakt på lägenheter som kunderna sen inte kunde komma åt.

Polisen säger att mannen annonserade ”på en välkänd annonsapp för semesterbostäder”. När han väl hade fått ett offer på kroken så fortsatte samtalet via WhatsApp. Sen förhandlade de båda parterna fram en förskottsbetalning på allt mellan 350 och 1.100 euro.

När betalningen väl hade utförts via en betalningsapp eller banköverföring och efter att ha skrivit på ett fiktivt kontrakt, så hade bedragaren ingen mer kontakt med offren. Offren insåg inte att de hade blivit lurade innan de kom till sin semesterdestination och upptäckte att det hela var en bluff.

Bedrägerierna utfördes i olika semesterorter utmed Spaniens Medelhavskust. Inklusive Palma de Mallorca, Valencia, Gandia, Benidorm, Málaga och Marbella. Den gripne som har ett antal tidigare fällande domar för liknande brott ställs nu inför domstolen i Murcia.

Polisen ger några rekommendationer för turister som hyr semesterboende på nätet:

  • Jämför det utannonserade priset med andra priser i området och var försiktig med annonser där hyrespriset är oproportionerligt lågt.
  • Kontrollera att personen som påstår sig vara hyresvärden verkligen är ägaren till bostaden innan du gör någon förskottsbetalning.
  • Innan du betalar något, kontrollera helst på plats att det som erbjuds verkligen stämmer överens med verkligheten.
  • För säkerhets skull så behåll kopior av alla meddelanden som tas emot eller skickas samt telefonnummer.
  • Var försiktig när det begärs betalning till konton av annan nationalitet än den som påstår sig vara ägaren.
  • Gå inte med på att få nycklarna skickade med post eller bud, se istället till att nycklarna överlämnas i själva lägenheten.
  • Väl inne i lägenheten, kontrollera noga skicket.
  • Behåll alla former av fakturor, kontrakt och annan dokumentation ifall att du måste klaga eller göra en anmälan.
  • Kräv alltid ett skriftligt avtal.
Nationalpolisen i Spanien

Polisen vidhåller också att det alltid är bäst att använda tjänsterna från ett välrenommerat uthyrningsföretag i Spanien.

Falska semesteruthyrningar har hänt förr, och i mycket större skala:

Tillslag mot uthyrning av semesterbostäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …