Tillslag mot uthyrning av semesterbostäder

Guardia Civil i Spanien har sprängt en liga som har specialiserat sig på uthyrning av icke existerande semesterbostäder till turister.

Guardia Civil
Foto från operationen, publicerat av Inrikesministeriet.

Hittills har 29 personer gripits och ytterligare 13 är under utredning, det rör sig om 30 män och 12 kvinnor. Operationen som går under arbetsnamnet ”Rent Scam” har inneburit samordnade tillslag i provinserna: Madrid, Toledo, Ciudad Real, Pontevedra, A Coruña, Valencia, Alicante, Castellón, Ibiza, Bilbao, Santander, Huelva, Cádiz, Málaga, Granada Murcia, Barcelona och Tarragona.

Personerna utreds för grott som innefattar: Databedrägeri, tillhörighet till kriminell organisation, identitetsstöld och penningtvätt. Det beräknas att organisationen är ansvarig för minst 128 bedrägerier utspridda över hela Spanien.

Metoder

En av metoderna som de har använt sig av är det alltför vanliga sättet att ta bilder av slumpmässigt utvalda fastigheter som ser bra ut. För att sedan annonsera ut dem för uthyrning på välkända annonsforum till mycket lägre priser än vad som är normalt. Därefter krävde de betalning i förskott innan de intet ont anande turisterna ens hade satt sin fot i Spanien.

Organisationen

Enligt Guardia Civil har utredningen avslöjat en komplex kriminell organisation med flera celler ansvariga för olika steg i bedrägeriet. En grupp skulle leta rätt på attraktiva fastigheter, fotografera dem och skicka dem till en annan grupp som lade upp dem online.

En separat grupp var ansvarig för att producera falska dokument för att skapa bankkonton, e-postkonton och telefonnummer som skulle användas i annonserna. Därefter var det en separat grupp ”mulor” som ansvarade för att överföra pengar som offren betalat in på olika konton. Detta gjorde att det blev mycket svårt att spåra pengarna.

Hjärnan bakom hela det kriminella rikstäckande nätverket är en ”karriärbrottsling” som för närvarande sitter i fängelse för databedrägeri.

Utredningen

Utredningen inleddes i september förra året efter att det kommit in en mängd klagomål till polisen för falska uthyrningar. Utöver gripandena har polisen beslagtagit datorer, elektronisk utrustning och dokumentation samt blockerat mer än 75 bankkonton.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …