Spanien får betydligt snabbare internet

Google kommer att lansera bredbandsuppkopplingar med fiberhastigheter på 20 Gbps symmetrisk tillsammans med en WiFi 7-router.

Optisk fiber

Google har testat fiber med upp till 20 Gbps i flera månader i Utah i USA. Tanken var att tjänsten skulle kommersialiseras först under 2024. Men nu vet vi att de kommer att rulla ut tekniken i Spanien redan i slutet av 2023.

Telefónica har redan testat tekniken

Det är Nokia som ligger bakom tekniken, och de säljer redan utrustning förberedd för detta. Det betyder att om en operatör vill använda detta i sitt fibernät behövs det för slutkunden bara en uppdatering av mjukvaran.

Ett tekniksprång av stora mått

Tekniken som Nokia har tagit fram heter 25G-Pon och kan teoretiskt komma upp i 25 Gbps, men i nuläget har de ”bara” lyckats få upp hastigheten till 20 Gbps. Men det är oavsett bra mycket snabbare än vad någon annan leverantör kan erbjuda i dag. Digi och Orange kan idag erbjuda 10 Gbps med XGS-PON-teknik men majoriteten av leverantörerna använder GPON-teknik som bara kan ge 2,5 Gbps nedladdning och 1,25 Gbps uppladdning.

GFibers 20 Gbps kommer i alla fall att vara verklighet innan årets slut. Och de kommer att göra det hand i hand med sin router med WiFi 7. Eftersom denna WiFi-standard inte kommer att vara helt certifierad av WiFi Alliance innan någon gång under 2024 kommer den med ett förhandscertifikat. Därför behöver vi inte vänta till nästa år för att se denna Google fiberoptiska hastighet implementeras. Det kommer successivt att rullas ut till alla Spaniens regioner under de kommande månaderna.

(Till en början utvecklades GPON- och XGS-PON-teknologierna för att uppnå 50G-PON, men det ligger en bit in i framtiden.)

Mer relaterat till Internet.

Spanien har världens snabbaste internet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …