Tågstrejker är planerade i hela Spanien

Järnvägsanställda protesterar över överföringen av ledningen av Kataloniens pendeltåg Rodalies till Kataloniens regionalregering.

Rodalies pendeltåg
Rodalies pendeltåg i Barcelona.

Arbetare vid den statliga tågoperatören Renfe och det statliga banverket Adif har aviserat 5 stycken 24-timmarsstrejker. Strejkerna är planerade till 24 och 30 november samt 1, 4, och 5 december, vilket är precis inför långhelgen och det påverkar hela Spanien.

Den kontroversiella överföringen av makten över lokaltågen har kommit till stånd som ett resultat av ett avtal mellan den tillförordnade socialistiska regeringen och Kataloniens republikanska vänster (ERC). Pedro Sánchez behöver stöd från separatisterna om han skall kunna säkra en andra mandatperiod som spansk premiärminister. De förhandlar också om en omstridd amnestilag som innebär benådning för alla inblandade i den olagliga självständighetsomröstningen 2017.

Fackföreningarna som representerar järnvägsarbetarna har framfört sin oro till transportministeriet över maktöverföringen gällande Rodalies. Samt frågat vilka befogenheter som finns för att garantera att rättigheterna för Renfes personal upprätthålls.

Beslutet att gå vidare med strejkerna fattades tisdagen den 7 oktober efter möten mellan representanter för Adif och Renfe. ”Vi firar att alla fackliga organisationer i båda järnvägsbolagen stöder strejkförslaget. Och vi hoppas att alla fackförbund vid detta tillfälle följer och försvarar de överenskommelser som båda kommittéerna enhälligt har nått idag”. Sade fackföreningen UGT i ett uttalande.

Det har varit strejker förut

Det är inte första gången de statliga järnvägsarbetarna strejkar, redan 2021 lade personalen ner jobbet under åtta dagar dels i ett krav på mer personal. Men också för att det redan då fanns rykten om att Kataloniens regionalregering och den spanska staten förhandlade om en överföring av ledningen för pendeltågen. Även i somras var det turbulens bland arbetarna på Adif.

Det finns därför anledning att följa den politiska utvecklingen de närmaste dagarna. Om regeringsbildningen misslyckas, blir det heller inget avtal om maktöverföringen. Då kan strejkerna rimligtvis avblåsas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …