Spanien får ostadigt väder under vecka 24 – 2024

Ett nytt lågtryck från Atlanten kommer att förlänga det nuvarande ostadiga vädret åtminstone till mitten av veckan, sen förväntas en stabilisering.

Ostadigt väder med blåst.

De åskväder med lokalt kraftiga regn som hemsökte Spanien under förra helgen kommer att fortsätta åtminstone fram till mitten av veckan. Enligt den vanligtvis rätt tillförlitliga prognosen från statens meteorologiska byrå AEMET. Vad som hände i helgen var att en DANA (isolerat lågtryck på hög höjd) passerade landet. Sådana fenomen är extremt oförutsägbara och de medför ofta kraftiga lokala oväder.

Måndag den 10 juni.

Väderprognos den 10 juni 2024.
10/6-2024.
Kanarieöarna.

Det förväntas lokalt mycket kraftiga regn i regionerna Extremadura, Madrid, Kastilien-La Mancha, Andalusien, Valencias inre delar och Murcia. Det har utfärdats flera varningar för kraftig blåst som kan vara rejält stark i byarna. Temperaturerna faller i öster och söder även om nätterna blir lite varmare. Kanarieöarna: Växlande molnighet med en liten chans till spridda enstaka regnskurar, inga temperaturförändringar och svag nordlig vind.

Tisdag den 11 juni.

Väderprognos den 11 juni 2024.
11/6-2024.
Kanarieöarna.

Det ostadiga vädret fortsätter i sydöst och längst upp i norr, där det förväntas regnskurar och i huvudsak molntäckt himmel. Molnigheten och regnet ökar framemot eftermiddagen och stormvindar kan uppträda. Temperaturerna sjunker utmed Medelhavskusten men stiger i det inre av landet. Kanarieöarna: Samma vädersituation som tisdagen med inga signifikativa förändringar.

Onsdag den 12 juni.

Väderprognos den 12 juni 2024.
12/6-2024.
Kanarieöarna.

Det blir mulet och blött i nordost och i sydost det kan också bli rejält blåsigt. Regnet kan också sprida sig till andra delar av Spanien. Temperaturerna förväntas sjunka i Pyrenéerna, på Balearerna och längst i norr, medan resten av landet får stigande temperaturer. Kanarieöarna: Molnigt med spridda enstaka duggregn på de norra sluttningarna, uppklarnande under dagen Temperaturerna utan större förändringar förutom att det blir lite varmare på Teneriffas bergsområden. Måttlig nordostlig vind som kan ha starka byar utmed kusterna.

Torsdag den 13 juni.

Väderprognos den 13 juni 2024.
13/6-2024.
Kanarieöarna.

Prognosen för torsdagen är svårbedömd då det finns för många faktorer som kan förändra situationen. Men det är en stor chans att det ostadiga vädret stabiliseras, i öster lär det dock fortfarande vara goda möjligheter för regnskurar. Dagstemperaturerna förväntas stiga, framförallt i norr medan nattemperaturerna blir oförändrade. Kanarieöarna: Växlande molnighet med enstaka svaga regnskurar i norr, lättare molnighet för övrigt. Passadvind som kan ha inslag av enstaka starka vindbyar.

Osäkerhetsfaktorn är för stor för att skriva en meningsfull väderprognos för fredag, lördag, söndag. Det ber vi därför att få återkomma till.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …