Spanien skrotar sitt gyllene visum

Spanien eliminerar det gyllene visumet som har lockat utländska fastighetsinvesterare då höga boendekostnader gjort det politiskt giftigt.

Pedro Sánchez skrotar det gyllene visumet.
Pedro Sánchez, 8/4-2024.

Premiärminister Pedro Sánchez sa att hans kabinett på tisdag skulle ta de första stegen mot att skrota det visum som infördes 2013. Visumet gjorde det möjligt för investerare som spenderade minst 500.000 euro på fastigheter att få rätten att bo i Spanien. ”Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att bostäder är en rättighet och inte bara en spekulativ verksamhet”, sa Sánchez.

Spaniens beslut följer på drag från Portugal och Irland förra året att skrota gyllene visum kopplade till fastigheter. I alla tre länderna introducerades programmen för att locka till sig utländska investeringar och främja en återhämtning från finansiella kriser drivna av krascher på deras fastighetsmarknader.

Ekonomer ser inte Spaniens gyllene visum som den främsta orsaken till stigande fastighetspriser. Men sedan förra året har Sánchez varit under press för att avsluta programmet från vänstermedlemmar i hans koalition som är oroliga för skyhöga bostadskostnader.

EU-kommissionen har varit kritisk till företeelsen.

EU-kommissionen har varit kritisk till gyllene visum, med hänvisning till säkerhetsrisker samt oro över eventuell korruption, penningtvätt och skatteflykt. År 2022 uppmanade de medlemsstaterna att ta itu med dessa risker och avsluta ännu mer kontroversiella program för gyllene pass. Särskilt på Malta och Cypern, som inte bara erbjuder uppehållstillstånd utan även medborgarskap.

Ryssar och kineser i fokus.

I Spanien hade många av de cirka 14.000 gyllene visum som beviljats under det senaste decenniet gått till ryska och kinesiska medborgare, enligt en regeringstjänsteman. Dessa visum gör det möjligt för mottagarna att bo i landet i tre år. I en studie som publicerades förra året sa Transparency Internationals spanska gren att landet hade beviljat 2.700 visum till kinesiska medborgare och mer än 1.100 till ryssar.

Nästan bara för fastighetsköp.

Även om gyllene visum kan erhållas för olika former av investeringar, sa Sánchez att 94 av 100 beviljade i Spanien hade varit kopplade till fastighetsköp. De var koncentrerade till turistnav inklusive Barcelona, Málaga, Alicante, Valencia, Madrid och Palma de Mallorca, sade han. ”Det här är städerna som står inför en mycket stressad bostadsmarknad, där det är nästan omöjligt att hitta anständiga bostäder för dem som bor och arbetar där och betalar sin skatt varje dag”, sa Sánchez.

”Det här är inte den modell av landet som vi behöver, en av spekulativa investeringar i bostäder, eftersom det är en modell som leder oss till katastrof och framför allt till skärande ojämlikhet.”

Irland skrotade helt sitt program förra året. Men Portugal stängde bara ner det för fastighetsköp och behöll det gyllene visumet för andra investeringar. Befintliga gyllene visum är fortfarande giltiga i båda länderna.

Fler artiklar relaterade till fastigheter och bostäder i Spanien: BOSTÄDER.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …