Spansk väderprognos 9 – 14 april 2024

Ett vädersystem från Atlanten sveper äntligen bort saharadammet och lämnar efter sig en klar solig himmel med betydligt renare luft.

Apelsinodling i april.
Apelsinerna bär både frukt och blommar intensivt nu i april, väldoften är bedövande.

Den afrikanska luftmassan som förde med sig saharadamm (calima) och för årstiden osedvanligt höga temperaturer blåser bort österut. Nu på måndag morgon har dammet försvunnit från största delen av Spanien och de sista resterna lär försvinna från både fastlandet och Balearerna senast i morgon tisdag.

Tisdag den 9 april.

Väderprognos 9 april 2024.
9/4-2024.
Kanarieöarna.

Atlantfronten har passerat och lämnar efter sig en instabilitet i norr och nordost. I Katalonien, Kantabrien, övre Ebro, Pyrenéerna och övriga områden i norr förväntas moln och nederbörd. Mest intensivt i östra Katalonien där det kan bli kraftigt regn åtföljt av stormvindar och hagel, men som lugnar sig frampå dagen. Pyrenéerna kan få betydande mängder snö med snögräns 800 / 1200 m.ö.h. Temperaturerna ökar längst i väster och minskar kraftigt i resten av landet, särskilt i öster och på Balearerna. Kraftig blåst på Balearerna och utmed kusterna framförallt på ostkusten. Kanarieöarna: Hård vind från nordost med mycket starka vindbyar i de områden som vanligtvis är mest utsatta för passadvinden. Med vindbyar som kommer att överstiga 80 km/h. På Lanzarote kan topparna på La Gomera och den sydöstra sluttningen och topparna på Gran Canaria överstiga 90 km/h. En viss nederbörd kan inte uteslutas i norr, mycket små temperaturförändringar.

Onsdag den 10 april.

Väderprognos 10 april 2024.
10/4-2024.
Kanarieöarna.

Ett högtrycksbetonat väder väntas på fastlandet och på Balearerna, med lätta moln eller klar himmel. Det är bara i den nordöstra delen av landet som det väntas vara mulet under morgontimmarna. Svagt regn i norra Katalonien, Kantabrien och Pyrenéerna är möjlig. Snönivån i Pyrenéerna stiger från 1200 / 1400 till 1400 / 1600 m.ö.h. (Med låg sannolikhet kan eventuell bildning av en DANA över Medelhavet påverka Balearerna, med molnig himmel och utan att utesluta nederbörd i form av en regnskur). Temperaturerna stiger överlag, men sjunker något utmed östra Medelhavskusten och på Balearerna. Kanarieöarna: En lugn dag med stabilt väder och stigande temperaturer. Calima förväntas i öster under eftermiddagen.

Torsdag den 11 april.

Väderprognos 11/4-2024.
11/4-2024.
Kanarieöarna.

På grund av närheten till en Dana över Medelhavet finns det risk för molnbankar och regn på Balearerna. För fastlandet förväntas högtrycksbetonat klart och soligt väder med bara spridda molnslöjor. Temperaturerna sjunker på Balearerna och i sydost och ökar i resten av landet. Svaga vindar i inlandet och mer friska vindar utmed kusterna som kan vara starka i Gibraltar sund och på norra delen av Balearerna. Kanarieöarna: Det blir en stabil dag med klar himmel och ingen nederbörd, dock med trolig svag calima, Temperaturerna stiger kraftigt och kan i vissa delar i inlandet överstiga 34 ºC.

Fredag den 12 april.

Väderprognos 12 april 2024.
12/4-2024.
Kanarieöarna.

Det blir en stabil dag med klar himmel eller bara lätta moln i praktiskt taget hela landet. I Galicien, Kantabrien och den norra högplatån kan det vara kraftigare moln under morgonen. Melilla kan eventuellt få något regn. Temperaturerna stiger överlag utom i västra Andalusien där den sjunker något. Kanarieöarna: Det förväntas calima, måttlig passadvind och oförändrad temperatur.

Lördag den 13 april.

Väderprognos 13 april 2024.
13/4-2024.
Kanarieöarna.

Det förväntas ett stabilt väderläge i hela landet. Med lätt växlande molnighet eller helt klar himmel. Det är bara Galicien som får mulet och eventuellt dimma på morgonen. Temperaturerna ökar måttligt i öster och på Balearerna och ökar svagt i väster. Kanarieöarna: Här förväntas inga betydande förändringar men passadvinden förväntas bli svagare.

Söndag den 14 april.

Väderprognos 14 april 2024.
14/4-2024.
Kanarieöarna.

Här finns det en inte obetydlig osäkerhetsfaktor i prognosen men det förväntas bli en ökad molnighet längst i norr som kan ge nederbörd. Temperaturerna ökar generellt och vindarna blir svaga. Kanarieöarna: Här förväntas stabilt väder med växlande molnighet men utan nederbörd och oförändrad temperatur.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …