Spaniens hälsovårdsministeriums anvisningar för mpox


Hälsovårdsministeriet i Spanien ger råd och rekommendationer inför ett vaccinationsprogram mot virussjukdomen mpox tidigare kallat apkoppor.

Mpox - apkoppor på sjuårig flicka.
Mpox, Ett utbrott av mpox på sjuårig flicka i Kongo-Kinshasa, CC.

Under de senaste dagarna har Världshälsoorganisationen (WHO) bett läkemedelsföretag att öka vaccinproduktionen efter ett utbrott av apkoppor, nu mer allmänt kallad mpox. Virussjukdomen började i Afrika och och har nu upptäckts på andra håll i världen. Detta kommer efter nyheter om att de första fallen av en mer dödlig stam av viruset (känd som klad I) upptäcktes i Sverige och Pakistan förra veckan.

Detta är inte det första utbrottet av mpox. 2022 inträffade ett utbrott som orsakade cirka 200 dödsfall globalt. Men den nya stammen, i kombination med ökande antal fall och den växande geografiska spridningen av viruset, tvingade WHO att utlysa en ”global folkhälsokris”.

Sedan det första utbrottet av mpox började i maj 2022 har totalt 8.104 fall upptäckts i Spanien fram till den 5 augusti, enligt uppgifter från Instituto de Salud Carlos III.(I Sverige har cirka 300 fall av mpox klass IIb konstaterats). Inga fall av den mer dödliga varianten klad I har upptäckts i Spanien hittills.

Detta är mpox.

Mpox är en smittsam virussjukdom. Det orsakas av ett virus som sprids till människor från djur men sprids också genom kontakt mellan människor. Symtom inkluderar muskelvärk och smärta, stora sår, bölder och feber.

Närheten till Afrika är en riskfaktor.

Spanien har många reguljära förbindelser med Afrika och dessutom ett stort inflöde av irreguljära immigranter från länder söder om Sahara. Gränspoliserna har fått anvisningar om att de skall använda munskydd, engångshandskar och noga tvätta händerna när de tar emot båtar med immigranter från Afrika. De skall också vara extra försiktiga ifall de ser personer med misstänkta symptom på mpox.

Spanska rekommendationer för vaccinering mot mpox.

Spaniens hälsoministerium har tidigare beskrivit riskgrupper för vilka mpox-vaccination rekommenderas i 2023-dokumentet ”Rekommendationer för vaccination mot mpox.”

Människor som ägnar sig åt så kallade ”riskfyllda sexuella vanor”, särskilt men inte uteslutande homosexuella män, bisexuella och män som har sex med män. Personer med yrkesrisk, som vårdpersonal på STI/HIV-mottagningar. Laboratoriepersonal som hanterar prover som potentiellt är smittade med viruset. Personal som ansvarar för att desinficera ytor i specifika lokaler där högrisksex äger rum. Samt när korrekt användning av personlig skyddsutrustning inte kan garanteras.

Enligt rapporten är de personer som löper störst risk att drabbas av sjukdom eller allvarliga komplikationer ”personer med immunsuppression, inklusive HIV-infektion, gravida kvinnor och barn”.

Antalet doser som behövs.

Enligt råden är det rekommenderade vaccinationsschemat två doser med ett intervall på minst 28 dagar emellan. Om någon redan är infekterad med viruset rekommenderas en engångsdos. Om så är fallet ska dosen administreras inom fyra dagar efter den första nära kontakten. En person som redan har symtom bör däremot inte vaccineras

Fortsättning lär följa.

Idag måndag kommer den spanska regeringen att delta i internationella samordningsmöten för att bedöma situationen. På tisdag är landets regionala myndigheter (i Spanien delegeras sjukvården till stor del till regionerna) planerade att träffas för att överväga eventuella åtgärder som ska genomföras.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.