Traktorprotesterna i Spanien utökas

Lantbrukarnas protester förstärks när majoriteten av Spaniens jordbruksorganisationer ansluter sig idag torsdag.

Traktorprotesterna i Spanien.

De protester som utförts med traktorer som har blockerat vägar, industriområden och hamnar har hittills bara mobiliserats via sociala nätverk. Men från idag ansluter sig de stora jordbruksorganisationerna COAG, Asaja och UPA till protesterna. Något som givetvis utökar deltagarantalet i protesterna kraftigt nu när protesterna är inne på sin tredje dag i Spanien.

Inför risken att spänningen kommer att gå över styr under dessa veckor när fler organisationer ansluter sig till protesterna, bad företrädare för arbetsgivarföreningarna AECOC, ACES, ANGED, ASEDAS och FIAB i går gemensamt att mobiliseringarna inte genomförs på bekostnad av att den fria rörligheten för varor förlamas.

Óscar Puente

”Vissa företag rapporterar redan förseningar och incidenter i in- och utgångar på sina plattformar i bland annat Katalonien, Madrid, Kastilien och León eller Levante, även om försörjningsproblem vid försäljningsställen inte förväntas”, sa de. Transportministern, Óscar Puente, uttalade dock i torsdags att hans rapporter inte pekar på kommersiella brister, även om ”vi kommer att vara uppmärksamma eftersom allt kan förändras.” I en intervju på Antena 3 upprepade ministern att säkerhetsstyrkorna kommer att agera för att förhindra att traktorenheter blockerar varutransporter.

Transportproblem under flera veckor.

Puente betonade att transportörer har haft problem i veckor på grund av protesterna i Frankrike och nu ”ber de bara om att få jobba”. Enligt deras beräkningar har de förlorat 12 miljoner euro om dagen för varje arbetslöshetsdag i Frankrike. Ett av de mest drabbade områdena är Barcelonas storstadsområde, där bönder skär av vägar och blockerade åtkomsten. Vilket orsakade stora trafikstockningar. Tusen traktorer körde längs Diagonal Avenue innan de träffade regionens president Pere Aragonés. Efter en dag av spänning blockerade katalanska bönder idag torsdag återigen Barcelonas Gran Vía. Med upp till 70 traktorer koncentrerade mellan Passeig de Gràcia och calle Roger de Llúria, enligt källor från Barcelona.

Gårdagen resulterade i tolv gripna i Spanien, de flesta på grund av sammandrabbningar med Guardia Civil under en dag med periodiska blockeringar på de viktigaste trafiklederna och med 2.562 personer identifierade för möjliga sanktioner.

Utan överenskommelse med Mercosur.

Maroš Šefčovič

Det första resultatet av protesterna kom på tisdagen, när EU-kommissionen drog tillbaka förslaget att minska användningen av bekämpningsmedel med 50 % som hade krävts av demonstranter i Europa. Och på onsdagen kom den andra, när Europeiska kommissionens vice ordförande för den europeiska gröna given, Maroš Šefčovič, försäkrade att villkoren för att ingå frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) inte är uppfyllda.

Ett av demonstranternas krav är just att avskaffa frihandelsavtal som det som EU och Mercosur måste slutföra. Eftersom de anser att det kommer att öppna dörren för jordbruksprodukter som produceras utan att följa EU:s standarder. Vilket kommer att innebära en orättvis konkurrens för den europeiska landsbygden.

All uppmärksamhet riktas nu mot lördag då transportsektorn förväntas ansluta sig till böndernas protester. Med avsikt att helt paralysera marknaderna i Madrid. Uppskattningar tyder på att bönderna och lastbilschaufförerna kan mobilisera runt 50.000 fordon som de hotar att belägra Madrid med. De tros också försöka ta sig fram till portarna på PSOE:s högkvarter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …