Goda nyheter för husbilsturister i Spanien

Spaniens allmänna trafikbestämmelser kommer att ändras för att skydda rätten att parkera husbilar, det kommer dessutom att ske snart.

Husbil.

Husbilssektorn har utvecklats kraftigt i Spanien och den växer för varje dag. Faktum är att nyregistreringarna av husbilar under det senaste decenniet har gått från 3.000 per år till 9.000. Det står därför helt klart även för lagstiftarna att husbilarna har blivit populära i Spanien. De har också förstått att det är under sommaren som de betraktas som ett bra alternativ för att ge sig ut på resor.

Parkeringen av husbilar har stötts och blötts länge.

Den kungliga förordningen för ändringen i trafikbestämmelserna som skall göra det lättare för husbilsfolket att parkera står nu för dörren. Den är inne i slutfasen av handläggningstiden och det är bara en tidsfråga innan den är godkänd.

Husbilssektorn har i många år arbetat för att dessa fordon skall kunna parkeras som alla andra fordon. Med de nya bestämmelserna på plats så får husbilarna en bättre laglig status. En av de som kämpat hårdast för detta är föreningen för husbilsbranschen ASEICAR.

Även trafikmyndigheten DGT har varit för denna lagändring, vi skrev redan förra året om att de ändrade i sina regler. Det var en ändring som nu avspeglas även i ändringen i de allmänna trafikbestämmelserna. Skillnaden nu är att det finns ett ordentligt lagstöd bakom de reglerna och att regionernas och kommunernas möjlighet att sätta sig på tvären därför minskar.

Detta innebär inte att det blir fritt fram att parkera hursomhelst.

Följande villkor måste uppfyllas vid parkering.

  • Det bli inte tillåtet att utöka fordonets omkrets (t.ex. fälla ut markiser).
  • Fordonet skall stå på sina däck, kilar eller säkerhetsblock får användas.
  • Det får inte tömmas ut någon vätska från fordonet.

Det blir också uttryckligen tillåtet att vistas i husbilen när den är parkerad. Med dessa lagändringar elimineras mycket av det som har setts som diskriminering av fordonstypen.

De enda regler som kommer att kunna hindra parkeringar blir generiska restriktioner. Till exempel vikt och dimensioner eller tidsbegränsningar.

Med denna ändring av de allmänna trafikbestämmelserna kan husbilssektorn fortsätta att utvecklas. Tack vare föreningar som ASEICAR och även trafikmyndigheten DGT kommer parkeringsbestämmelserna snart att vara densamma för husbilar som för andra fordon.

Vad som skall ändras är parkeringsbestämmelserna i trafikförordningen. Permanent boende i husbil eller camping är andra saker, mer om det här: Att bo i husbil i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …