Madrid förbereder ett spektakulärt upplägg för formel 1

Inspirerad av Saudiarabiens Grand Prix ryktas det att Madrid kommer att följa deras exempel och göra skådespelet till ett upplyst nattlopp.

Ferrari formel 1.
Ferrari F1. Foto: Grom, GoodFon.com, CC.

I slutet av januari skrev vi en artikel om att Madrid kommer att vara värd för Spaniens Grand Prix från 2026 till 2035. Enligt trovärdiga källor planerar Madrid för en storslagen entré till F1-scenen med ett innovativt nattlopp. Banan som blir 5,47 kilometer lång läggs i området vid kongresscentret Ifema hämtar inspiration från de varma arabiska nätterna i Jeddah.

De spanska arrangörerna har gjort studiebesök i Saudi Arabien.

I januari i år besökte representanter från Spaniens kommande Grand Prix Jeddah för att observera Saudiarabiens GP, som i år höll sin fjärde upplaga. Deras mål var att samla insikter om hur man arrangerar ett nattlopp och att granska inte bara åskådar- och VIP-boendet. Utan också den logistiska komplexiteten i att sätta upp arrangemang för potentiellt mer än 20 lag, inklusive F2- och F3-utmanare.

En stor utmaning.

Att organisera ett sådant evenemang är ingen liten bedrift. Med överväganden som sträcker sig från elektriska installationer till cateringtjänster för de många arbetare som förväntas under 2026. Madrids ambitiösa plan med löftet att ”Madrid kommer att bli den bästa F1-upplevelsen i världen”. Syftar till att blanda en unik bandesign av Dromo med tjusningen av ett nattlopp, potentiellt det första i en stor europeisk stad utanför traditionella Monaco Grand Prix.

Arrangemanget sätter bokstavligen Madrid i strålkastarbelysning.

Konceptet med nattracing lägger till ett extraordinärt lager av spektakel. Dessutom med planer för nödbelysning och generatorer som sträcker sig över banans 5,47 kilometer. De spanska arrangörerna blev uppenbarligen imponerade av Jeddahs bländande upplägg och de tänker inte göra sitt arrangemang mindre lysande.

Initiativtagarna till nattloppet har ännu inte avslöjats. Men det spekuleras i att det är ett samarbete mellan Ifema, Madrids handelskammare och Liberty Medeia F1. Samt möjligen internationella aktörer som Mexicos Ocesa. Denna partnerskapsmodell till det allmänt hyllade Mexico Citys GP som prisades för både atmosfär och utförande. Det loppet har vunnit flera priser som säsongens bästa lopp.

Hej! Spanien kommer att hålla ögonen öppna och vi återkommer när vi vet mer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …