Spaniens språkturism har uppnått en betydande milstolpe 2024, med fler än 158.000 studenter som reste till Spanien för att lära sig spanska.
Denna tillströmning av elever bidrog med imponerande 454 miljoner euro till den spanska ekonomin. Något som återspeglar språkets växande betydelse som en drivkraft för turism.
Kärnan i denna prestation är FITUR Lingua, en specialiserad sektion av den berömda FITUR-turistmässan. Den organiseras i samarbete med FEDELE (den spanska federationen för skolor för spanska som främmande språk). Evenemanget lyfte fram temat ”Språk som turismtillgång, utmaningar och trender”. Det är en plattform för yrkesverksamma, institutioner och företag att diskutera de strategiska pelarna som behövs för att upprätthålla branschens tillväxt.
En kraftig ökning av språkturismen.
Enligt en rapport som delades på FITUR Lingua var de spanska federerade skolorna värd för 158.800 elever 2024, en ökning med 11,42 % från 2023. Dessa elever, som främst kommer från Tyskland, Italien, Frankrike, USA och Storbritannien, spenderade totalt 631.469 veckor i Spanien. Med i genomsnitt nästan fyra veckor per vistelse. Denna växande trend understryker attraktionskraften hos Spanien, inte bara som ett kulturellt nav utan också som en främsta destination för språkundervisning.
Det bredare sammanhanget för språkturism i Spanien undersöktes också. År 2023 följde över 600.000 internationella studenter olika utbildningsprogram i landet, vilket genererade en ekonomisk effekt på över 6 miljarder euro. Sådana siffror lyfter fram Spaniens globala dragningskraft som en pedagogisk destination och dess förmåga att integrera språkinlärning med kulturell fördjupning.
Några röster.
Eva Laguna, VD för FEDELE, betonade branschens robusta tillstånd och noterade branschens betydande tillväxt. Samt spansklärarnas avgörande roll för att främja språket över hela världen. Hon pekade också på framtiden, med prognoser som tyder på att 2030 kommer 600 miljoner människor globalt att tala spanska. Det är en milstolpe som är nära knuten till turism och utbildningsinitiativ.
David Trigo, FEDELEs generaldirektör, bekräftade att ”2024 var ett rekordår när det gäller studentantal och deras ekonomiska inverkan.” Han tillade att ”FITUR Lingua har varit en viktig drivkraft för tillväxten av språkturismsektorn.”
Daniel Escalona, FEDELEs marknadsdirektör, presenterade en sektorsrapport som visade antalet elever. ”De primära marknaderna är fortfarande Tyskland, Italien, Frankrike, USA och Storbritannien, som står för för en tredjedel av det totala antalet. Eleverna tillbringade totalt 631.469 veckor på våra skolor, i genomsnitt 3,97 veckor per elev. Digital inskrivning nådde 7.061 elever. Det ekonomiska fotavtrycket nådde 454 miljoner euro, inklusive alla utgifter för studenter i Spanien.”
En fjärde språkvecka i oktober.
FITUR Lingua tillkännagav vidare den fjärde spanska språkveckan, planerad att äga rum 1-5 oktober 2025, i Logroño och San Millán de la Cogolla. Detta evenemang, som anordnas med stöd av lokala och regionala myndigheter, syftar till att blanda kulturella, natursköna och gastronomiska upplevelser med språkinlärning, vilket ökar dess attraktionskraft för besökare.
Evenemanget underlättade också diskussioner om att förbättra turismtjänsterna för språkstudenter och visade upp framgångsrika exempel från andra länder. Paneler behandlade ämnen som den strategiska betydelsen av offentlig politik, ”big datas” roll för att förstå elevers beteenden och bästa praxis för att attrahera internationella elever. Experter var överens om behovet av mer omfattande datainsamling och samarbete för att säkerställa en fortsatt tillväxt inom sektorn.
Mer i ämnet språkturism:
Språkturism – lär dig spanska i Salamanca.
Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning.