Språkturism – lär dig spanska i Salamanca

Det här reportaget handlar om en av de mest kulturella och vackraste städerna i Spanien, som av UNESCO är utsedd  till världsarv. När man promenerar genom stengatorna får man känslan av att ha förflyttats flera hundra år tillbaka i tiden.

En gränd i Salamanca.
En gränd i gamla stan med en av ingångarna till katedralen.

Historia, konst och kunskap är Salamanca

Mellan den 15 och 18 november hade jag nöjet att besöka denna otroliga stad. Jag blev inbjuden av TURESPAÑA (Spanska Turistbyrån i Sverige) och av  FEDELE (spanska förbundet, för föreningar med spanska skolor för utlänningar) som “Spanien med Pernilla” för att fotografera och filma, och som skribent för Hej!Spanien.

Ett evenemang av FEDELE.

Språkturism

Evenemanget var organiserat av FEDELE i syfte att sammanföra språk och turistbyråer, utländska federerade center, lärare, influensers och ledningsgrupper. Vi var många från olika delar av världen. Från Kanada, Iran, Polen, Belgien, Kina, Korea, Indien och ja självklart från Sverige. Det blev en mångkulturell vecka med fantastiska och trevliga människor i Salamanca.

Det finns sex föreningar, som tillsammans omfattar ett hundratal skolor runt om i Spanien med spanska som främmande språk. Under de senaste 20 åren har FEDELE:s främsta mål varit att främja kvalitet och professionalism inom sektorn för undervisning i spanska i Spanien. Det gemensamma målet är att erbjuda studenter från hela världen en språklig och kulturell fördjupningsupplevelse av hög kvalitet. Det här kallas för språkturism och låter mycket intressant. Lära känna Salamancas historia, kultur och gastronomi och samtidigt kombinera det med  daglig undervisning för att studera spanska.


Det finns också ett stort utbud av fritidsaktiviteter som Salamanca kan erbjuda. Det är inte bara staden ni kan upptäcka. Salamanca har en fantastisk natur också.
I Salamanca finns det 14 skolor att välja mellan, jag har besökt några av dem och deras klassrum var mycket bekväma och välmöblerade. Elevgrupperna är små och det finns kurser på olika nivåer och olika tidslängder. Boendet organiserar skolorna och det finns möjlighet att välja standard på hur man vill bo.

Så mycket historia samlat på ett ställe!

Salamanca ligger i den autonoma regionen Kastilien och León. Stadens HISTORIA med stora bokstäver börjar år 1218 när kungen Alfonso IX grundade universitetet som är det äldsta i den spansktalande världen och en av de fyra i den västerländska kulturen. Här finns också det äldsta biblioteket i världen som jag har haft turen att besöka.
Sedan dess har Salamanca inte gjort något annat än att öka sitt konstnärliga och intellektuella arv, med stora historiska och arkitektoniska rikedomar.
Salamanca har kopplats till världshistorien genom en rad händelser och personligheter som har präglat utvecklingen av det västerländska samhället. Här följer några av dem för det är en lång lista:

  • Här hade Christofer Columbus sammanträde med senaten i universitet för att diskutera hans projekt inför sin första resa för att upptäcka Amerika.
  • Världens första kvinnliga universitetsstudent studerade här.
  • Världens första kvinnliga universitetslärare undervisade här.
  • Hernán Cortés studieår innan han reste till Amerika och erövrade Aztekernas rike och en lång rad andra händelser ägde rum här. Helt fantastiskt!

San Estebans kloster och kyrka.
San Estebans 
kloster och kyrka
Det gamla biblioteket.
Det gamla biblioteket
En takmålning
Ett måste att se! El Cielo de Salamanca, takmålning av Fernando Gallego. 

En makalös värld!

Att besöka monumenten i Salamanca är att träda in i en värld av legender och berättelser. Glöm inte ta med kameran när ni är ute och upptäcker staden annars kommer ni att ångra er.
Solnedgångens ljus ger monumenten en speciell gyllene färg tack vare den sten som de är byggda av.
Det finns två katedraler, en ny och en gammal, de är sammanfogade. Jag besökte båda. Spektakulära, men den gamla fångade min uppmärksamhet och om du besöker katedralen så rekommenderar jag att du går upp i tornet. Många trappsteg, men det är värt.
Det är en möjlighet att se, lära sig om och njuta av kulturarvet på ett ovanligt sätt. Genom gångarna kan man ta sig upp till tornen och taken. Från toppen kan man se insidan av katedralens två tempel – den nya och den gamla katedralen – och från utsiktsplatserna kan man njuta av en spektakulär utsikt över staden Salamanca.

 I månskenet blir monumenten upplysta och det är verkligen trevligt att gå runt på stadens barer och äta tapas eller ta en drink och njuta av livekonserter.

Universitetsstad med berömt nattliv

Det som verkligen inte är någon hemlighet är hur god maten är i den här staden. Några av de typiska produkterna är korv, serrano-skinka eller den populära hornazo (en paj fylld med ägg och ingredienser som fläskkarré, chorizo,…)
Stadens nattliv är också berömt, eftersom universitetsstudenter livar upp staden både dag och natt. 
I månskenet blir monumenten upplysta och det är verkligen trevligt att gå runt på stadens barer och äta tapas eller ta en drink och njuta av livekonserter.
Nu vet du lite om Salamanca, oavsett om du kommer för att studera spanska eller inte, rekommenderar jag ett besök i denna stad. Reels om Salamanca finner ni i mina sociala medier eller på YouTube.

Katedralen i Salamanca, klocktorn och tak.
Katedralens tak och klocktornet.
I klocktornet

En avslutande kvällspromenad i Salamanca.


Fler intressanta artiklar av Pernilla finns i vårt arkiv: Pernilla.


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …