Strejkvarsel för Spaniens järnvägar i februari

Bristen på överenskommelse mellan Renfe, Adif och fackföreningarna har lett till att det har utfärdats strejkvarsel för flera dagar.

Renfe strejk
Strejkvarsel för februari.

Pepa Páez.

Pepa Páez, generalsekreterare för CCOO järnvägssektionen, har sagt att målet är att fördöma ”den administrativa kapningen” av de överenskommelser som nåtts. I fallet med Renfe nåddes en överenskommelse om att eliminera inkomstkategorierna och i fallet med Adif och Adif Alta Velocity, genomförandet av 35-timmars arbetsdag.

(Renfe motsvarar SJ i Sverige och Adif motsvarar i stora drag banverket, även om de även bedriver viss trafik).

De olika fackföreningarnas strejkvarsel.

Sindicato Comisiones Obreras (CCOO) har utlyst en 23-timmarsstrejk, från 0:00 till 23:00 för Cercanías (pendeltågen) i Madrid för fredagen den 9 februari.

Unión General de Trabajadores (UGT), har utlyst olika delstrejker på 2-timmar varje måndag i februari. Det vill säga den 5:e, 12:e, 19:e och 26:e . Vidare indikerar de att om överenskommelser inte nås kommer fler initiativ att genomföras.

I Katalonien har både CCOO och UGT utlyst strejker fredagen den 16:e och lördagen den 17:e februari. Detta kommer uteslutande att påverka Rodalies linjer (pendel och regionaltåg). Dessa avbrott kommer att inträffa mellan kl. 07.00 – 09.00 och 15.00 – 17.00.

Manifestation av fackföreningarna i Madrid.

Dessutom kommer fackförbunden UGT, CCOO, CGT, SCF och SF att samlas framför ministeriet för transport och hållbar mobilitet den 6 februari, klockan 12:00-14:00.

Stridstrummorna mullrade även förra året.

Redan i höstas las det strejkvarsel för november och december. Men det slutade mer att varslen drogs tillbaka efter en överenskommelse med transportministeriet. Hur det går nu får framtiden utvisa, fortsättning följer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …