Tågstrejken i Spanien avbryts

Arbetsgivare och fackföreningar är överens om att avbryta de fem dagarnas strejker som de tidigare aviserat för järnvägarna i Spanien.

Tågstrejken avbryts

Fackföreningarna på Renfe och Adif har, efter att ha nått en överenskommelse med transportministeriet, avbrutit de fem strejkdagarna som planerats till den 24 och 30 november och den 1, 4 och 5 december. Varslet var mot överföringen av Cercanías (Rodalies) till Generalitat of Katalonien. Uppmaningen kommer efter att fackföreningarna accepterat de garantier som transportministern, Óscar Puente, erbjuder angående upprätthållandet av arbetsvillkoren för arbetarna i de båda offentliga företagen.

Avtalet måste ratificeras.

Avtalet måste nu ratificeras av Renfe- och Adif-arbetare. I vilket fall som helst varnar de fackliga styrkorna för att de kommer att vara vaksamma för att se till att allt som överenskommits uppfylls och försäkrar att de, om inte, kommer att utlysa nya strejkdagar.

De inblandade fackföreningarna CC OO, UGT, Semaf, SCF, CGT och SF har nått en överenskommelse om att avbryta strejkerna med Óscar Puente, den nya transportministern som tillträdde i tisdags. Han ansåg åtgärden ”obefogad” eftersom förhandlingar med Generalitat om överlåtelsen ännu inte hade påbörjats. Vidare har ministern uppmärksammat, enligt vad fackföreningarna har rapporterat, att den första strejkdagen, planerad till i dag, fredag, hade det varit en risk att mobiliseringen förväxlades med den generalstrejk mot amnestin som utlysts av Solidaridad. Fackförbundet Solidaridad är kopplat till Vox.

Det kan bli störningar i trafiken under fredagen.

Efter tillkännagivandet om avbokningen har arbetarna på Renfe och Adif återgått till jobbet för att återvinna det mesta av det vanliga utbudet som planerats till idag fredag. Det var den första dagen då strejkerna skulle börja. Sammanlagt hade 1.548 medel-, långdistans- och AVE-tåg ställts in, till vilka ytterligare 990 godståg lades. Normal trafik kommer att återupptas när det är möjligt. Även om företaget medger att vissa avbokningar kommer att fortsätta och det kommer att inträffa incidenter. Framförallt tidigt på dagen men det kommer att normaliseras senare idag, rapporterade Renfe-källor.

De som får störst nytta av att strejken inställs kommer att vara de 1,1 miljoner resenärer som använder de 12 Cercanías naven på vardagarna. De kommer att se alla avgångar för de nästan 3.500 tågen som normalt cirkulerar dagligen återställda. I det här fallet hade ministeriet infört minimitjänster på 75 % under rusningstid och 50 % vid andra tider. Vilket skulle ha lett till trängsel och långa väntetider som har hänt vid andra tillfällen.

Parterna har skapat ett permanent forum för dialog dem emellan, de kommer att hålla sitt första möte den 15 december.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …