I Spanien är det framförallt höghastighetstågen som gör succé, men även som helhet överträffar resandet på järnväg alla tidigare siffror.
Tågresandet har verkligen fått ett uppsving, när det gäller höghastighetstågen registrerades 31,8 miljoner resenärer förra året. Det motsvarar en ökning med 35 % jämfört med de 23,6 miljoner som registrerades 2022.
Ser man till hela det spanska järnvägssystemet var 2023 också ett rekordår. Förra året gjordes det 653 miljoner resor på de spanska järnvägarna, 20,7 % fler än 2022. Det är 4 % mer än det tidigare rekordet från 2019, före pandemin. Det är Spaniens nationella statistikbyrå INE som står för uppgifterna.
Tillväxten av höghastighets- och långdistanstjänsterna kommer efter liberaliseringen och inträdet av nya operatörer som franska Ouigo, italienska Iryo och Avlo, Renfes lågprisvariant. Vad som också har inverkat är gratiskuponger och bonusar på pendel- och medeldistanståg och prissänkningar. Priserna sänktes under det sista kvartalet 2023 med 21 %, enligt uppgifter från Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).
Bakgrunden till framgången är uppenbarligen kompetens och konkurrens.
Ouigo
Ouigo ägs till 100 % av det franska statliga företaget SNCF. Nyckelpersonen för tågoperatören i Spanien är Hélène Valenzuela (Boulogne-sur-mer, 1969). Hon har en examen i finans från École Supérieure de Commerce i Paris och har varit ansvarig för SNCF:s spanska verksamhet sedan mars 2019. Med början i företaget Rielsfera och nu generaldirektör för det spanska dotterbolaget till SNCF Viajeros. Valenzuela har varit kopplad till den franska statliga operatören hela sitt liv. Hon har haft så olika positioner som chef för lokförare och stationschef i Hendaye, tills hon fick chefsbefattningar 2004. I Frankrike leds SNCF av Jean-Pierre Farandou och ordförande för SNCF Travellers är Christophe Fanichet.
Iryo
Iryo är ett konsortium som ägs till 45 % av det offentliga Trenitalia. 31 % av det spanska flygbolaget Air Nostrum och 24 % av infrastrukturkoncessionshavaren Globalvia, som leds av den tidigare VD:n för FCC Juan Béjar. Nyckelpersonen för de ”röda pilarna”, som de kallas i Italien, är Carlos Bertomeu från Valencia, styrelseordförande för Iryo och Air Nostrum. Dess VD är Simone Gorini, som innan han tillträdde hade befattningar med ansvar på Trenitalia i 20 år. Hans yrkeskarriär började i stora italienska företag som den världsledande pastatillverkaren Barilla och elföretaget Enel.
Renfe
Renfe fortsätter att vara den viktigaste tågoperatören på alla linjer, med en marknadsandel, med AVE och AVLO, på 51 % av resenärerna mellan Madrid – Valencia. 55 % mellan Madrid – Barcelona och mellan 70 % och 76 % på de andra linjerna. Iryo uppvisar marknadsandelar på mellan 24 och 30 % på alla linjer utom Madrid – Alicante, där det bara är verksamt från torsdag till söndag och har en andel på 3 %. Ouigo har en andel på cirka 21 % på de linjer där de är verksamma, enligt data från CNMC i slutet av 2023. Renfe styrs av katalanen Raül Blanco med godkännande av transportministern Óscar Puente. Blanco var generaldirektör för Industrial Organisation School Foundation (EOI) och generalsekreterare för Fundación Escuela de Organización Industrial (EOI) i ministeriet för industri, handel och turism.
Det finns internationella kontroverser.
Liberaliseringen av höghastighetståg är ett europeiskt mandat, men det är inte utan kontroverser. Puente upprätthåller ett korståg mot Ouigo, som han anklagar för att använda ”djupt orättvisa metoder”. Med låga biljettpriser tack vare ekonomiskt stöd från den franska staten, (även om Avlo är de som säljer de billigaste biljetterna på nästan alla linjerna).
I Frankrike började Renfe med trafik i juli förra året med tåg från Spanien till Marseille och Lyon. Men de är ännu inte en konkurrent på linjerna mellan franska städer. Den franska hemmamarknaden kontrolleras av de tre franska offentliga tågoperatörerna SNCF, Ouigo och TGV inOui och italienska Frecciarossa. Puente har fördömt det ”illojala beteendet” och de ”hinder” som Renfe möter för att komma in i höghastighetsbranschen på den franska marknaden. Fransmännen försvarar sig med att långsamheten i Renfes inträde på sin marknad beror på tekniska skäl. Tågen som Renfe nu har i Frankrike ”har ett signalsystem som inte är kompatibelt med det som används på linjen Lyon-Paris.” Det är anledningen till att Renfe nu utrustats med nya tåg. Dessa håller för närvarande på att godkännas i Frankrike och på europeisk nivå. ”Det finns därför inget hinder, utan snarare tekniska realiteter”, hävdar de.
Målet för Renfe var att kunna trafikera linjen Barcelona – Paris innan de olympiska spelen startar. Men det kommer inte att gå att realisera på grund av den långsamhet som fransmännen uppvisar i godkännandet av de spanska Talgo-tågen. Renfe räknar med att de tidigast kommer att kunna trafikera den sträckan under det sista kvartalet i år.