Billiga tågbiljetter Spanien – Frankrike

Den spanska publika tågoperatören Renfe startar höghastighetslinjer både inom Frankrike och mellan Spanien och Frankrike.

Ave höghastighetståg
Ett tåg i Madrid.

Renfe trafikerar från starten 10 franska stationer, bland andra Marseille och Lyon men ambitionen är att de även skall nå upp till Paris. De går ut med en tuff kampanj och erbjuder inrikesresor mellan de 10 franska stationerna för bara 9 euro. Samt mycket prisvärda internationella resor mellan grannländerna, alla med AVE-höghastighetståg.

Renfes biljetter för sträckan Barcelona – Lyon kostar 19 euro och sträckan Madrid – Marseille 29 euro.

Det finns 16 stationer för de nya AVE-tjänsterna, varav 10 är belägna i Frankrike och övriga följaktligen i Spanien. Raül Blanco, direktören för Renfe säger att deras avsikt är att bli ”referensoperatör” i Frankrike och direkt konkurrera med det nationella bolaget SNCF. Som även verkar i Spanien genom Quigo.

För internationella rutter kommer det att finnas två lanseringspriser: 19 euro för att resa från Montpellier eller Narbonne till Barcelona, Zaragoza eller Madrid och 29 euro för hela förbindelsen från Marseille och Lyon med Spanien. Och ”för att fira att med dessa AVE-tjänster återställa den direkta förbindelsen mellan Lyon och Marseille med Spanien”, kommer biljetterna att resa till Barcelona, Madrid, Girona, Tarragona, Zaragoza eller Figueres att ha ett lanseringspris på 29 euro.

Ett tydligt mål

”Med denna målmedvetna policy att komma in i Frankrike har vi ett tydligt mål, som är att nå Paris. Men också med avsikten att dra nytta av alla möjligheter som denna förändring erbjuder”, sa Blanco i ett forum som organiserats av Cinco Días. Invigningen av dessa linjer kommer att ske ”om några veckor” eftersom endast de sista tekniska detaljerna återstår.

En utmaning

”Detta är en mycket konkurrenskraftig inledande liberalisering, som är bra för ekonomin och för användarna, men för Renfe är det en stor utmaning. Processen är speciell, eftersom vi konkurrerar med offentliga monopol från våra grannländer (SNCF och Trenitalia)”, tillade han.

Karta Spanien - Frankrike

Relaterad artikel

Återbetalning för försenade tåg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …