Stora protester i Kantabrien mot massturism

Tusentals människor i Kantabrien i norra Spanien har protesterat mot planerna på en enorm hotellanläggning – Nordens Ibiza.

Ribamontán al Mar i Kantabrien
Ribamontán al Mar. Foto: Luis Fermín TURIEL PEREDO, CC.

Mellan 3.000 och 8.000 demonstranter marscherade mellan de kantabriska städerna Loredo och Langre på lördagen för att uttrycka sitt motstånd mot ett enormt hotellkomplex. Något som planeras på den kantabriska kusten, i Ribamontán al Mar, cirka 30 kilometer från huvudstaden Santander. Lokala myndigheter hävdar att 3.000 personer deltog i demonstrationen, medan arrangörerna säger att det var 8.000.

De bar banderoller som ”Kantabrien försvarar sig själv”, ”nej till den enorma semesterorten” och ”vi vill inte vara nordens Ibiza”. Med hänvisning till marknadsföringssloganen som hotellets utvecklare enligt uppgift har använt för att marknadsföra anläggningen. Det kantabriska samhället har tagit sida i den offentliga debatten om överturism. Den har positionerat sig mot att förvandla Kantabrien till ”Nordens Ibiza”, sa protestorganisatören.

Ett mycket stort kustområde.

Enligt den lokala dagstidningen El Diario Montañés har utvecklarna redan uttryckt intresse för att köpa en enorm tomt i Ribamontán al Mar, som ligger mellan Loredo och Langre. Faktum är att Ribamontán al Mars borgmästare berättade för tidningen att minst tre andra byggherrar tittar på samma 7.450.000 m2 stora tomt i syfte att förvandla den till en resort. Det uppges att hälften av marken är byggbar. Det har till och med pratats om att göra om den till en enorm golfbana och resort med 350 rum.

Så här ser det ut i Kantabrien:

Lokalt motstånd mot massturism.

För den lokala politiska gruppen Cantabristas visade protesten att samhället har tagit ”ett steg framåt för att försvara sig mot de som vill förstöra” området för att ”fylla deras fickor”. ”Vad tjänar det med spekulation i städer och överbefolkning av turister om vi kantabrier har problem med att hitta bostäder. Samt drabbas av konsekvenserna av trångboddhet och om turismen bara erbjuder osäkra anställningar?” Uttalade Cantabristas generalsekreterare Paulu Lobete. Cantabristas planerar att organisera ytterligare protester om projektet inte avbryts, och uppmanade andra människor i regionen att delta.

Det finns en oro utmed hela den norra kuststräckan.

Fallet med den potentiella megaresorten i Ribamontán al Mar visar upp den oro som många människor har i Spaniens norra kustregioner. För de boende i Galicien, Asturien, Kantabrien och Baskien är inte ovetande om konsekvenserna av massturismen i andra varmare delar av Spanien.

Norra Spanien blir allt mer populärt bland främst nationella turister eftersom den extrema värmen som många delar av landet drabbas av under sommaren blir allt mer påfrestande för många. Detta driver många till de svalare, lugnare och grönare tillflyktsorter som finns utmed Spaniens norra kust.

Det har redan noterats en ökning av antalet semesterlägenheter och en prisstegring i de norra regionerna. Protesten i Kantabrien är det första tydliga exemplet på förkastande av massturismen i de mindre utvecklade och befolkade områdena i Spanien.

Relaterat till massturism i Spanien.

Spanien begränsar antalet semesterlägenheter.
Kanarieöarna planerar stränga regler för turistboende.
Turistskatter sprider sig i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …