ADIA Lab öppnar europeiskt huvudkontor

Det Abu Dhabi-baserade högteknologiska forskningsinstitutet ADIA Lab öppnar sitt europeiska huvudkontor i Spanien.

ADIA Lab är dedikerat till data- och beräkningsvetenskap och etableringen i Spanien är en del av ett fyraårigt avtal med Spaniens regering, administrerat av ministeriet för ekonomiska frågor och digital transformation. Det innebär också lanseringen av fem nya forskningsprogram med spanska universitet och institutioner.

Vid signeringsceremonin sa Carme Artigas, minister för digitalisering och artificiell intelligens: ”I dag firar vi att Spanien håller på att bli ett centrum för attraktion för talang och investeringar på internationell nivå, inte bara inom Europa. Ankomsten av ADIA Labs europeiska huvudkontor till Spanien bidrar till stora företags och forskningscentras engagemang för vårt land”.

Detta är en milstolpe i vår nationella strategi för artificiell intelligens och programmet SpAIn Talent Hub. Med vilket vi skapar och konsoliderar ett innovativt och banbrytande tekniskt ekosystem kring artificiell intelligens, hållbarhet, databeräkning och neuroteknologier. Något som positionerar oss som ett ledande land och ett referensland.”

ADIA Lab, en oberoende, fristående enhet som stöds av Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) , fokuserar på forskning inom datavetenskap, artificiell intelligens, maskininlärning och högpresterande kvantberäkningar, inom alla större studieområden. De investerar pengar på uppdrag av Abu Dhabis regering. Dess rådgivande nämnd består av ledande forskare, inklusive mottagare av prestigefyllda priser som Nobel-, Turing-, Rousseeuw- och Gordon Bell-priserna.

Dr Horst Simon, chef för ADIA Lab, sa: ”ADIA Lab skapades för att ta itu med några av världens mest angelägna frågor genom studier av data och beräkningsvetenskap. Kärnan i detta ambitiösa mål är samarbete. I samarbete med andra ledande organisationer över hela världen kommer vi att stödja nya vetenskapliga genombrott genom analys och bearbetning av ständigt ökande mängder komplexa data – inom alla större områden.

Logotype

”Vi är glada över att samarbeta med Spaniens regering för att ta vårt nya europeiska huvudkontor till landet och att lansera viktiga forskningsprojekt med några av dess ledande institutioner.” Forskningsprogrammen för ADIA Labs kommer att börja med universitetet i Granada, som kommer att utveckla området tolkbar AI och pålitlig automation.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …