Vad spanjorerna i allmänhet tycker om turism


Mediebevakningen av Spanien har både lokalt och internationellt målat upp en dålig bild av turismen, men stämmer den bilden verkligen?

Palma de Mallorca, ett Mecka för turism.
Mallorca. Palma de Mallorca, foto: Mike Kit från Pexels.

Man kan i ett stort antal artiklar i pressen och i nyhetssändningar i TV få det intrycket att alla spanjorer tycker turism är dåligt. Som exempel finns det inslag från protester i Barcelona, Kanarieöarna och på Mallorca, men är det bara uttryck från en liten minoritet? Det har faktiskt också blivit protester mot protesterna!

Är turism bra eller dåligt för spanjorer?

Detaljerade omröstningsdata som släppts av YouGov kan hjälpa oss att ge en bättre uppfattning om vad spanjorerna verkligen tänker bortom rubrikerna.

Kanske överraskande för många så hade 69 % av spanjorerna en positiv attityd till turister som besökte deras städer. Medan endast 6 % hade en negativ attityd. I storstäder ökar dock den negativa bedömningen till 12 %. Men det är ändå knappast en överväldigande majoritet av människorna. Men nästan hälften av de tillfrågade i spanska storstäder (48 %) ser turism som ett växande problem i sin stad.

Däremot är invånarna i medelstora städer i allmänhet mer positiva. YouGov fann att 60 % av lokalbefolkningen inte alls såg turism som ett problem i sin stad.

Förändringar i samhället på grund av turismen.

Massturism har utan tvekan en inverkan på lokalbefolkningens liv och hur Spaniens storstäder fungerar. Om du har följt mediebevakningen i år är du troligen redan bekant med detta.

När boende tillfrågades om de förändringar som de har märkt i sina städer eller tätorter på grund av turism var svaren föga förvånande. 43 % respektive 35 % identifierade levnads- och boendekostnaderna som de mest märkbara. Särskilt korttidsboende för turistuthyrning som Airbnb får skulden för att snedvrida hyresmarknaden och driva upp priserna.

Dessutom rapporterade omkring en tredjedel (29 %) ett ökat buller på natten och trängsel (26 %) i spanska städer. Andra negativa effekter som lokalbefolkningen har märkt till följd av turismen i sina städer är en högre grad av gentrifiering i sina stadsdelar (20 %) och smutsigare gator (22 %). Gentrifiering är motsatsen till förslumning och den negativa effekten i detta fallet är att det fördyrar levnadsomkostnaderna för invånarna.

Många spanjorer ser positivt på turismmodellen.

Det finns en utbredd uppfattning att turism har en positiv inverkan på skapandet av jobb (32 %) och förbättring av infrastrukturen (19 %).

Naturligtvis ifrågasätter antiturismdemonstranter kvaliteten på dessa jobb inom turismsektorn. Samt påstår att alla förbättringar av infrastrukturen som görs för turismen bara är till för semesterfirare och utan att ha lokalbefolkningen i åtanke.

När spanjorerna tillfrågades vilka ytterligare åtgärder de anser bör genomföras för att hantera effekterna av turismen. Så svarade 47 % ”förbättra kollektivtrafiken” och 46 % sa ”begränsa turistbostäder”. En siffra som stiger till 60 % i storstäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.