Kanarieöarna planerar stränga regler för turistboende

Ett lagförslag som förväntas antas i år skärper reglerna för korttidsuthyrning kraftigt efter klagomål från lokalbefolkning och hotellnäring.

Playa de Las Teresitas, Teneriffa, Kanarieöarna.
Playa de Las Teresitas, Teneriffa.

Anledningen är dels att korttidsuthyrningen begränsar lokalbefolkningens möjligheter att kunna hyra bostäder till rimliga priser. Och dels klagomål från hotellnäringen som har skatter och hållbarhetsregler som korttidsuthyrarna till stor del slipper.

Detta problem är inget som bara berör Kanarieöarna utan många orter i Spanien, något som vi skrev om förra veckan: Spanien begränsar antalet semesterlägenheter. Men Kanarieöarnas lagförslag verkar kunna träda i kraft snabbare och det innebär också betydligt strängare regler med polisbackup.

Ett exempel på vad som redan har hänt.

Strax efter att Maria Rosa Sanchez anmälde sin granne för att ha hyrt hennes byggnads tak på Teneriffa som en campingplats på Airbnb, genomförde poliser en razzia tidigt på morgonen och lokala myndigheter inledde en utredning.

Stängningen av campingen, som erbjöd tält för 12 euro per natt, är en försmak på en ny hård linje mot illegala korttidsuthyrningar på Kanarieöarna. Där listor på plattformar som Airbnb och Booking.com har skjutit i höjden.

Öarnas myndigheter åtalade den utländska ägaren i Maria Rosa Sanchez byggnad enligt gällande regler eftersom hon inte hade registrerat dem som sovrum och hon riskerar böter på 30 000 euro, enligt uppgifter från kommunen. Ägaren själv avböjde att kommentera. Sanchez sa att lägenheten nu hyrs ut till en långtidshyresgäst. ”Polisen kommer då och då för att kontrollera att taket inte har hyrts ut igen”, sa hon.

De nya reglerna.

Jessica de León.

Jessica de León Verdugo från Kanarieöarnas turistmyndighet sa till Reuters att stöd till öarnas 35 inspektörer är nyckeln till framgång för de nya reglerna. ”Vi kommer att bemyndiga polisen så att de kan agera när bedrägligt beteende upptäcks i hemmen”. Hon tillade att planen kan involvera 1.300 personer, vilket skulle omfatta alla öarnas polisstyrkor.

Nybyggda fastigheter kommer att stängas av från hyresmarknaden och fastighetsägare med tillstånd får fem år på sig att uppfylla krav som inkluderar tillstånd från grannar, enligt ett utkast till lagförslaget. ”Det första steget är att hålla tillbaka tillväxten. Det andra är att städa upp (befintliga listor)”, sa Kanarieöarnas turistdirektör, Miguel Rodríguez.

Kanarieöarna bestämde sig för att skärpa sina regler efter att antalet korttidsuthyrningar formligen har exploderat de senaste åren.

Det finns anledningar till regelskärpningen.

El Cotillo, en före detta fiskeby på Fuerteventura, har lika många semesterhusbäddar som boende. ”Om några år kommer det kanske praktiskt taget inga människor att bo där”. Säger forskaren Raul Hernandez från La Laguna-universitetet, som var medförfattare till en studie som visar att mer än en fjärdedel av uthyrda lokaler tillhör företag.

Kanarieöarnas sju öar hade 220.000 korttidsuthyrda bäddar i mars, vilket var rekord. Det är en ökning med 40 % från 2022 och mer än den sammanlagda befolkningen på Lanzarote, La Gomera och El Hierro, enligt officiella uppgifter.

Kommentarer från aktörer.

Den lokala föreningen för fritidshusägare, Ascav, sa att de föreslagna reglernas stränghet skulle eliminera 90 % av kortsiktiga listor och är grundlagsstridiga.

Den föreslog att en skatt skulle skapas för alla som hyr ut semesterboenden för att finansiera lösningar för att lösa bostadsproblemet. Det sade också att 200.000 bostäder står tomma på öarna och skyllde på hyrestak för att skydda långsiktiga hyresgäster från inflation.

På frågan om en kommentar tog bostadsministeriet inte upp siffran men sa att den hade en omvandlings- och rehabiliteringsplan och arbetade med regionala regeringar för att agera på turistuthyrning ”för att hitta en lösning på detta problem”.

Booking.com sa att de samarbetar med myndigheter på Balearerna och Sevilla för att ta bort obehöriga listor. Något som kommer att vara obligatoriskt inom EU från nästa årsskifte.

”Airbnb har arbetat med regeringar över hela världen för att balansera fördelarna med hemdelning och bostadsproblem,” sa Airbnb. ”Vi kommer att fortsätta arbeta med Kanarieöarna för att diskutera en väg framåt som fungerar för alla.”


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …