Väderprognos för Spanien, 27 februari – 2 mars 2024

Slutet på februari blir blåsigt, regnigt och med svalare temperaturer i största delen av Spanien, i bergstrakterna väntas även snö.

En februaridag
En februaridag i Guadalhorcedalen.

Helgen som gick karaktäriserades av en blandad kompott med relativt fint vårliknande väder i söder. Medan det i norr på sina håll var trafikproblem på grund av snö och blåst. Nu förväntas mer regn, men dessvärre inte så speciellt mycket i de områden som behöver det mest, problemet med torka kvarstår.

Tisdag den 27 februari.

Väderprognos 17 februari 2024.
27/2-2024.
Kanarieöarna

Lokalt stark eller ihållande nederbörd i norra Spanien. Snönivå i meter över havet: Pyrenéerna 800/1200, centralsystemet 500/1000, Kantabrien 600/1000 stigande till 1000/1400, i de sydöstra bergen 500/1000 stigande till 800/1200 och i resten 500/1000 m.ö.h. Starka vindbyar i bergen i den norra halvan av landet. Temperaturerna sjunker överallt utom i de västra delarna där dagstemperaturerna stiger. Frost i bergen i norra halvan av landet i sydöst och Sierra Nevada. Starka västliga vindar på fastlandet och Balearerna. Kanarieöarna: Intensiv passadvind med kraftiga vindbyar på de bergiga öarnas sydöstra och nordvästra sluttningar, särskilt morgon och kväll. Växlande molnighet med enstaka duggregn, sjunkande temperaturer i bergen, för övrigt oförändrat.

Onsdag den 28 februari.

Väderprognos 28 februari 2024.
28/2-2024.
Kanarieöarna.

En Atlantfront passerar fastlandet och Balearerna som i väster ger vika för ett tillfälligt högtryck. Längst i norr förväntas mulet väder och nederbörd, men mindre rikligt än dagarna före. Nederbörden kan eventuellt sprida sig ner till de centrala delarna. Ett lågtryck över västra Medelhavet kommer att destabilisera Balearerna där det blir molnigt och regnskurar. Dagstemperaturerna kommer att stiga i allmänhet förutom i nordöst och på Balearerna där de tenderar att sjunka. Det blir blåsigt överallt även om det blir mindre intensivt än dagarna innan. Kanarieöarna: I norra delen delvis molnigt som även kan sprida sig till resten av öarna, risk för regnskurar, sjunkande temperaturer.

Torsdag den 29 februari.

Väderprognos 29 februari 2024.
29/2-2024.
Kanarieöarna.

Vädersystem fortsätter att komma in från Atlanten med mulet väder i norra och nordvästra halvan av landet. Nederbörd förväntas i Galicien och Kantabrien och är inte uteslutet i Pyrenéerna. Molnigheten kommer att spricka upp i väster och temperaturerna fortsätter att stiga i nästan hela landet. Västlig och nordlig vind dominerar som kan ha starka vindbyar på Balearerna. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr och höga slöjmoln i hela ögruppen, svag nederbörd är sannolik på många håll. Vinden blir måttlig passadvind med starkare vindbyar.

Fredag den 1 mars.

Väderprognos 1 mars 2024.
1/3-2024.
Kanarieöarna.

Det blir fortsatt inkommande vädersystem från Atlanten över fastlandet och Balearerna. Mycket moln över hela området med nederbörd i Galicien, Kantabrien, västra Pyrenéerna och närliggande områden. Nederbörden är heller inte utesluten i resten av norra och nordvästra delarna av landet. Snö förväntas i västra Kantabrien och Pyrenéerna. Temperaturerna stiger troligen i sydost och sjunker i norr, för övrigt oförändrat. Kanarieöarna: Växlande molnighet och troliga regnskurar i norr, måttlig passadvind.

Lördag den 2 mars.

Väderprognos den 2 mars 2024.
2/3-2024.
Kanarieöarna.

En Atlantisk storm kommer troligtvis att korsa fastlandet och Balearerna. Den för med sig moln med tillhörande nederbörd som sprider sig från nordväst till sydost. Det är inte troligt att den når fram till Medelhavsområdet, Balearerna eller ner till sydöstra delen av landet. Men det kommer att bli desto rikligare nederbörd i Galicien, Kantabrien och nordväst om Kastilien-León. I den norra halvan av landet kommer nederbörden som snö i bergsområdena. Det blir svalare väder förutom i Medelhavsområdet där det kan bli lite varmare. Det förväntas blåsigt med kraftiga vindbyar vid kusterna, den västra tredjedelen av landet och i Pyrenéerna. Kanarieöarna: Det blir en måttlig passadvind med växlande molnighet, det kan bli enstaka regnskurar.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …