Andalusien får ett fjärde stödpaket mot torkan

Det nya stödpaketet är på totalt 200 miljoner euro, men den Andalusiska regionalregeringen förutser fler vattenrestriktioner till sommaren.

Torkan i Andalusien.

Presidenten för Junta de Andalucía, Juanma Moreno, har meddelat att den 29 januari kommer det fjärde stödpaketet på 200 miljoner att godkännas. Med tanke på den akuta situationen och det ”extrema allvaret”, har han vädjat till de 8,5 miljoner invånarna. För att effektivisera användningen av vatten så mycket som möjligt.

Juanma Moreno, som var ordförande för det tredje mötet i expertkommittén mot torka förklarade att det nya paketet kommer att inkludera 50 miljoner i stöd till jordbruks-livsmedelssektorn. Det kommer då särskilt att riktas till de kommuner som redan har problem.

Detta fjärde paket följer på det tredje paketet som godkändes i slutet av april 2023. Det paketet var på 163 miljoner euro.

Presidenten har insisterat på att uppmana medborgarna, den privata sektorn och institutionerna till ansvarsfull användning av vatten. ” Vi befinner oss i en extrem situation och det handlar inte om att alarmera, utan om att vara realistiska. Vi måste alla göra en enorm ansträngning för att begränsa vattenförbrukningen”, sade Moreno. Han påpekade att ”om det inte regnar intensivt i åtminstone 30 dagar under resten av vintern och på våren. Så kommer sommaren att börja med vattenbegränsningar i provinshuvudstäder som Sevilla, Córdoba och Málaga”.

Relaterat till ovanstående:

Fuengirola inför kraftfulla vattenrestriktioner.
Spanien skeppar in dricksvatten med tankfartyg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …