Vädret i Spanien 14 – 19 maj 2024

Väderprognosen för vecka 20 utlovar blandat väder med sjunkande temperaturer i större delen av landet, men fortsatt varmt i söder.

Vackert väder i Spanien,

Ankomsten av ett lågtryck från Atlanten gav under förra veckan regn och blåst i norr och rejäl värme i söder. Det ovanliga mönstret ser ut att hålla i sig även denna veckan, det är i varje fall vad AEMET, Spaniens motsvarighet till SMHI förutser. Det innebär att temperaturerna sjunker en bra bit under 20 grader i norr och kan stiga till uppemot 33 grader i floddalarna i söder.

Tisdag den 14 maj.

Väderprognos den 14 maj 2024.
14/5-2024.
Kanarieöarna

Ett vädersystem passerar från väster till öster och ger mulen himmel och nederbörd som kan åtföljas av stormvindar i norr. Vindarna och nederbörden kan vara kraftiga och ihållande i Pyrenéerna och närliggande områden. Snönivån blir 1.400 – 1.800 m.ö.h. i Kantabrien och 1.800 – 2,000 m.ö.h. i Pyrenéerna. Balearerna får växlande molnighet och eventuellt enstaka lätta regnskurar. Resten av fastlandet får soligt och torrt väder. Temperaturerna sjunker generellt utom i söder, öster och sydost. Kraftig västlig vind i större delen av landet som kan vara riktigt hård i Galicien och Kantabrien. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr som lättar under eftermiddagen, inga temperaturförändringar. Måttlig passadvind som kan ha enstaka lokala kraftigare vindbyar, mest troligt på La Gomera och Gran Canaria.

Onsdag den 15 maj.

Väderprognos den 15 maj 2024.
15/5-2024.
Kanarieöarna.

Instabiliteten påverkar vädret i norr med moln och regnskurar som intensifieras mot eftermiddagen. Även Balearerna och delar av Valenciaområdet kan få regnskurar. För övriga fastlandet utlovas sol och torrt väder. Både dag- och nattemperaturerna sjunker i praktiskt taget hela landet, mest markant på ostkusten. Kanarieöarna: På Lanzarote och på norrsidan av de bergiga öarna övervägande molnigt och enstaka regnskurar. Temperaturerna sjunker generellt, måttlig passadvind.

Torsdag den 16 maj.

Väderprognos den 16 maj 2024.
16/5-2024.
Kanarieöarna.

Ett nytt lågtryck letar sig in från väster och ger mulen himmel på större delen av fastlandet och växlande molnighet på Balearerna. Det blir nederbörd i norra och centrala Spanien, det är heller inte uteslutet på Balearerna och i Valencia. Temperaturerna stiger något i den norra tredjedelen och sjunker något i resten av landet: Kanarieöarna: På Lanzarote och på norrsidan av de bergiga öarna övervägande molnigt och enstaka lätta regnskurar. Temperaturerna oförändrade eller något sjunkande, måttlig passadvind.

Fredag den 17 maj.

Väderprognos den 17 maj 2024.
17/5-2024.
Kanarieöarna.

Norra halvan av landet får moln och sannolikt även nederbörd som i Pyrenéerna kan komma som snö. Temperaturerna stiger generellt utom i Kantabrien, Ebrodalen och bergen i nordöst där de förväntas sjunka. Kanarieöarna: moln i norr och växlande molnighet i söder med troliga regnskurar, måttliga passadvindar.

Lördag den 18 maj.

Väderprognos  den 18 maj 2024.
18/5-2024.
Kanarieöarna

Molnigt och nederbörd i norra Spanien utan att utesluta enstaka stormar i nordöstra Katalonien. Nederbörden förväntas som snö i Pyrenéerna. Det kan bildas moln i östra delen av landet och på Balearerna, där är det heller inte uteslutet med regnskurar. Temperaturerna sjunker i Kantabrien, Ebrodalen, Medelhavsområdet och stiger på Atlantkusten. Kanarieöarna: moln i norr och växlande molnighet i söder med troliga regnskurar, måttliga passadvindar. Temperaturerna sjunker generellt överallt.

Söndag den 19 maj.

Väderprognos den 19 maj 2024.
19/5-2024.
Kanarieöarna

Det sannolika är att vädret stabiliseras på fastlandet och Balearerna. Trots det förväntas nederbörd i norra Spanien. Temperaturerna stiger överallt även om frost fortfarande kan förekomma i Pyrenéerna. Kanarieöarna: Måttlig nordlig vind med moln i norra delen av öarna och eventuellt lätta regnskurar, oförändrade temperaturer.

Relaterat till vädret i Spanien och övriga Europa.

Europas soligaste destinationer.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …