Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer

Golf är mycket mer än bara en fysisk prestation – det är en sport som kräver
ett harmoniskt samarbete mellan både kropp och ”knopp”.
Medan många spenderar timmar på driving rangen för att finslipa sin swingteknik, är det
sällsynt att man ägnar lika mycket uppmärksamhet åt de mentala aspekterna av spelet.

Mental träning för golfspel.
Foto: Shutterstock

Att kunna hantera tävlingsnervositet, bibehålla fokus och fatta snabba och smarta beslut under spel ute på banan kan bli avgörande för att nå önskade framgångar. Tyvärr tränas dessa färdigheter ofta bara försumligt eller inte alls. Och det är här som den mentala träningen kan bli din hemliga språngbräda om och när du vill försöka lyfta ditt golfspel till nya höjder.

I den här artikeln kommer du att få tillfälle att lära dig lite mer om vad mental träning innebär och vad den typen av träning kan göra för dig som spelar golf. Du kommer bland annat att få möta några enkla, föga tidskrävande, men effektiva metoder för att stärka dina mentala förmågor och därigenom skapa förutsättningar för att ta ditt golfspel till nästa nivå.

Mental träning är, precis som ordet antyder, just träning..!

Att utveckla och stärka de mentala förmågorna är en kontinuerlig process som kräver engagemang och förstås, just övning. Genom att integrera mentala övningar i den dagliga träningsrutinen kan du förbättra dina mentala egenskaper och därigenom också förbättra dina förutsättningar att spela ännu bättre golf.

Sett ur det här perspektivet så är den mentala träningen en lika betydelsefull del av träningen som den fysiska träningen för att du effektivare och snabbare ska nå dina mål på golfbanan. Ge dig själv tid och en smula tålamod för att utforska och träna mentalt med hjälp av dessa tekniker och upptäck själv ATT och HUR de faktiskt förmår lyfta ditt spel.

Golfspelare i behov av mental träning.
Foto: Shutterstock

MÅNGA AV VÄRLDENS LEDANDE GOLFSPELARE har redan upptäckt att mental träning är en betydelsefull del av den totala träningen för att förbättra viktiga delar av det egna golfspelet. Genom att integrera nedanstående enkla tekniker i din dagliga träningsrutin kan även du uppnå ett bättre mentalt fokus, ett bättre förtroende för din egen förmåga och en gynnsammare emotionell balans både ute på golfbanan och i ditt övriga vardagsliv.

Avslappningsövningar

Avslappningsövningar är en grundläggande och viktig del av all mental träning. Att kunna slappna av både fysiskt och mentalt när du själv vill och behöver är avgörande för att kunna hantera den nervositet och de spänningar som kan uppstå under dina golfrundor. Djupandningsövningar, progressiv muskelavslappning och meditativa tekniker är några exempel på avslappningsövningar som golfare kan använda för att främja en mer avspänd, lugn och prestationshöjande sinnesstämning på golfbanan.

En enkel teknik är att andas in djupt genom näsan medan du räknar till fyra, hålla andan i fyra sekunder och sedan andas ut genom munnen medan du räknar till fyra igen. Upprepa övningen några gånger innan varje slag och du kommer att erfara att överspänningen släpper, att du blir tydligare i din tankeverksamhet och att du på så vis lättare kan skapa en mer ändamålsenlig spänning i både kropp och ”knopp”.

Positiv Visualisering

En av de mest kraftfulla teknikerna inom mental träning är det som brukar kallas ”Positiv Visualisering”. Tekniken innebär att du skapar en klar och levande ”inre bild” av hur det kan se ut när du utför ett slag eller en putt framgångsrikt. 

Innan du slår, ta några ögonblick för att sluta ögonen och ”se” dig själv slå det perfekta slaget. Föreställ dig hur bollen flyger genom luften och landar där du vill att den ska landa. Genom att regelbundet öva på det här, kan du förbereda dig bättre inför de enskilda slag som du står inför OCH, inte minst, faktiskt öka förtroendet för din egen förmåga. 

Positivt självsnack

Din inre dialog påverkar dina prestationer mer än du kanske tror. Att ersätta negativa tankar och den ”tysta röst” som envist antyder att du nog inte är tillräckligt bra, med positiva affirmationer är vad det i grund och botten handlar om. Sådana positiva uttalanden kan få stor betydelse för att förbättra ditt självförtroende och därigenom även höja din prestationsförmåga när det verkligen gäller. 

Istället för att säga till dig själv ”Jag kommer aldrig att kunna slå den här bollen dit jag vill,” skulle du istället kunna säga ”Jag har tränat för det här ögonblicket och vet att jag är kapabel att göra det.” Genom att omforma ditt självsnack på ett positivt sätt kan du på sikt stärka din tro på dig själv och din förmåga att lyckas när det gäller som mest.

Foto: Shutterstock

Mentalt fokus

Att bibehålla fokus och koncentration genom en hel golfrunda är utmanande för alla golfspelare och kan samtidigt bli avgörande för att kunna spela på din bästa nivå genom en hel golfrunda. 

En enkel metod för att göra dig bättre på att bibehålla ditt mentala fokus när det behövs som mest, är att ge dig själv tillräckligt med stunder där du vilar hjärnan. När du förflyttar dig mellan de olika slagen, gör det till en vana att fokusera på helt andra saker än ditt spel. Släpp alla distraktioner från tidigare eller kommande slag. Låt dig själv bara vara närvarande i nuet. Gör dig t.ex. mer medveten om naturen du har runt dig. Genom att regelbundet träna på det här, kan du skapa förutsättningar för att kunna koncentrera dig ännu bättre under de korta stunder då du verkligen har behov av det. 

Acceptans och hantering av misstag 

I golf är det oundvikligt att ibland göra misstag. Även de allra främsta spelarna gör misstag. Och de gör det flera gånger under varje runda de spelar. Så du är inte ensam om det här. Men det är i själva verket bara hur du reagerar på dessa misstag som påverkar dina kommande prestationer. Istället för att mentalt ”straffa dig” för ett dåligt slag, försök att acceptera misstagen som en del av spelet och som något att lära av inför din fortsatta utveckling. Försök istället att fokusera på de nya möjligheter som även ett dåligt slag kan leda fram till. 

En övning som kan göra dig bättre på det här, är att använda sig av en ”omstarts ritual”. När du gör ett misstag, ta några ögonblick för att andas djupt, släppa taget om det som har hänt och sedan rikta dina tankar mot de nya möjligheter som även ett misstag kan öppna för. Genom att snabbt återställa dina positiva tankemönster på det här viset, så kan du undvika att ett dåligt slag påverkar resten av ditt spel negativt.

Fler artiklar relaterade till golf finns här: GOLF.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …