Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, regn och soliga perioder.

Playa San Cristóbal, Almuñécar.
Playa San Cristóbal, Almuñécar. Foto från den 1 mars 2024: Hej! Spanien.

Vädret i mars har alltid i Spanien betraktats som synnerligen oförutsägbart och i år ser det verkligen ut som om det ryktet är välförtjänt. Det kommer in vädersystem från Atlanten, det vill säga lågtryck som för med sig både regn och blåst. Men mellan fronterna blir det högtryck med soliga och fina vårdagar. Under måndagen passerar en front som ger moln och regn i stora delar av Spanien, framförallt i nordväst. Men som inte förväntas nå Medelhavsområdet.

Tisdag den 5 mars.

Väderprognos den 5 mars 2024.
5/3-2024.
Kanarieöarna

Vädersystemet från i går har passerat och det blir ett högtrycksbetonat väder på fastlandet och Balearerna. Men i den norra delen av landet kommer det fortfarande att finnas kvar en del moln och svaga regnskurar kommer att uppträda. I Pyrenéerna kan det även uppträda både stormvindar och hagel. Men under eftermiddagen kommer det in varmare luft från väst. Dagstemperaturerna stiger i de centrala delarna och på Balearerna och sjunker för övrigt. Nattemperaturerna stiger utmed Medelhavskusten och i nordost och sjunker för övrigt. Kanarieöarna: Molnigt i norr där även kan bli enstaka regnskurar, lätt växlande molnighet för övrigt. Inga större temperaturförändringar, måttlig nordostlig vind.

Onsdag den 6 mars.

Väderprognos den 6 mars 2024.
6/3-2024.
Kanarieöarna.

Västra Galicien får hård vind med mycket kraftiga vindbyar. För övriga fastlandet och Balearerna väntas högtrycksbetonat väder med en lätt växlande molnighet. Mot kvällen närmar sig ett vädersystem från Atlanten som ökar molnigheten framförallt i nordväst och i norr. Det blir då också sannolikt regn i västra Galicien och möjligtvis även i resten av Galicien. Det finns dessutom viss möjlighet till regnskurar i Katalonien. Dagstemperaturerna stiger i stort sett överallt förutom i Galicien, nattemperaturerna sjunker utom i Galicien och Gibraltarsund där de stiger. Kanarieöarna: Växlande molnighet i de norra delarna av öarna med viss möjlighet till svaga regnskurar. För övrigt växlande molnighet, oförändrade temperaturer och måttlig vind från nordost.

Torsdag den 7 mars.

Väderprognos den 7 mars 2024.
7/3-2024.
Kanarieöarna.

Ett lågtryckssystem tar sig in från väst, exakt läge och djup är än så länge osäkert. Men det förväntas moln och nederbörd som påverkar den västra halvan av landet. Det kan ta sig längre österut men det förväntas inte nå Balearerna. Snönivå i meter över havet: 1.400 – 1.600 i norra halvan av landet som sjunker till 1.000 – 1.200 i Galicien, västra Kantabrien och Pyrenéerna. 1.200 – 1.400 i det centrala systemet och 1.500 – 1.800 i de sydöstra bergen. Dagstemperaturerna sjunker överlag utom i de centrala delarna och nattemperaturerna stiger på fastlandet. Mycket kraftiga vindbyar i bergsområdena i norr och vid Galiciens kust. Kanarieöarna: Molnigt i norr med enstaka regnskurar i övrigt växlande molnighet och eventuellt enstaka regnskurar. Temperaturerna sjunker något i väster och blir för övriga områden oförändrade, måttlig nordlig vind.

Fredag den 8 mars.

Väderprognos den 8 mars 2024.
8/3-2024.
Kanarieöarna.

Ett lågtryckssystem förväntas passera fastlandet och Balearerna och medför mulet väder och rikligt med nederbörd. Mindre sannolikt och intensivt på Balearerna och längst ner i sydöst. Men desto rikligare i den västra delen av landet och i Pyrenéerna. I bergsområdena och i närliggande områden kommer nederbörden i form av snö. Temperaturerna sjunker avsevärt särskilt i östra Andalusien och de stiger något på Balearerna. Kanarieöarna: Mulen himmel och svaga regnskurar i norra delen av öarna, sjunkande temperaturer överallt, nordlig vind.

Lördag den 9 mars.

Väderprognos den 9 mars 2024.
9/3-2024.
Kanarieöarna.

Det blir en fortsättning av det instabila vädret med passage av fronter från Atlanten och mycket moln på fastlandet och Balearerna. Atlantkusten och Kantabrien samt över och mellersta Ebro får utbredd nederbörd. Mindre sannolikt men inte uteslutet är svagare nederbörd i Medelhavsområdet. I bergsområdena i norr och i sydöst förväntas snö. Temperaturerna stiger på södra fastlandet och sjunker något på Balearerna. Kanarieöarna: Moln och eventuellt svag nederbörd i norr, stigande temperaturer överlag, nordlig vind.

Söndag den 10 mars till måndag den 11 mars.

Väderprognos den 10-mars 2024.
10/3-2024.

Under dessa dagar förväntas fastlandet och Balearerna vara under inflytande av lågtryckssystem som kommer in från Atlanten. Dessa kommer att ge omfattande nederbörd som blir rikligare i nordväst och i Pyrenéerna. Däremot mindre troligt utmed östkusten eller på Balearerna. Temperaturerna varierar men förväntas öka gradvis. Kanarieöarna: Nordlig vind med möjlighet att passadvinden återställs i slutet av perioden. Växlande molnighet med möjlighet till regnskurar, framförallt i norr.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …