Vädret i Spanien den 16 – 20 april 2024

Väderprognosen lovar torrt och varmt väder för nästan hela Spanien under veckan, mer som försommar än som vår.

La Cala de Mijas.
Så här blir veckan. Söndag i La Cala de Mijas 14/4-2024, foto: J.Erixon.

Det finns dock en liten risk för att en DANA kommer in från Atlanten under slutet på veckan, men sannolikheten för det är låg.

Gota fría eller DANA hör till de mindre trevliga egenskaperna hos medelhavsklimatet. Det innebär att en ficka lossnar från huvudjetströmmen över Atlanten och tränger in över Pyrenéerna och går in över den varma spanska luften. Detta kan orsaka mycket dramatiska effekter när kalluften plötsligt och nästan oförutsägbart tränger ner genom luftlagren. Detta kan resultera i extrema skyfall, hagelskurar och kraftiga stormar.

Tisdagen den 16 april.

Väderprognos 16 april 2024.
16/4-2024.
Kanarieöarna.

Moln och svaga regn drar in från norr till framförallt Galicien men även de övriga regionerna i norr inklusive Pyrenéerna. Snönivån på 1.600 m.ö.h. sjunker till neråt 1.000 m.ö.h. Östra Katalonien får också moln och regnskurar som även kan leta sig bort till Balearerna under eftermiddagen. Temperaturerna sjunker i norra halvan av landet och Balearerna medan de stiger längst i söder och blir oförändrad i resten. Gul varning för kraftig blåst i regionen Valencia, Aragonien och Katalonien. Kanarieöarna: Övervägande klart väder, låg sannolikhet för calima som lättar under dagen. Oförändrade eller lätt sjunkande temperaturer.

Onsdagen den 17 april.

Väderprognos 17 april 2024.
17/4-2024.
Kanarieöarna.

Varningen för kraftiga vindar finns kvar i Katalonien och Valencia utökas med Balearerna, resten av landet får lugnt väder. Moln och nederbörd i norr som minskar under dagen likadant för Katalonien och Balearerna. Resten av landet får soligt och torrt väder. Men temperaturerna sjunker i nästan hela Spanien. Särskilt dagstemperaturerna i sydöst, Andalusien och Balearerna. Kanarieöarna: Klart väder med oförändrade eller svagt sjunkande temperaturer. Svag nordostvind som tilltar och vänder till västlig mot eftermiddagen.

Torsdagen den 18 april.

Väderprognos 18 april 2024.
18/4-2024.
Kanarieöarna.

Övervägande stabilt väder i hela landet med lätt växlande molnighet eller klar himmel. Mulet väder förväntas bara i Kantabrien, Pyrenéerna, östra Katalonien och på Balearerna, där det även kan bli lätt nederbörd. Under eftermiddagen kan det utvecklas moln i den södra tredjedelen av landet med möjlighet för någon enstaka regnskur. Dagstemperaturerna stiger i norra halvan av landet och minskar i resten, framförallt i Andalusien och Melilla. Nattemperaturerna sjunker överallt, svag frost i bergen i norr, mer kraftig frost i Pyrenéerna. Kanarieöarna: Klart väder med enstaka höga slöjmoln, oförändrade temperaturer eller svagt sjunkande. Svaga växlande vindar som kan vara måttlig i bergen.

Fredagen den 19 april.

Väderprognos 19 april 2024.
19/4-2024.
Kanarieöarna.

Stabilt väder på större delen av fastlandet med klart väder eller bara lätta moln. Längst i nordost samt på Balearerna förväntas däremot mer moln och en viss möjlighet för nederbörd. I den södra halvan av landet kan eventuellt molnigheten växa till sig och även ge upphov till skurar och lokala stormbyar. Temperaturerna stiger på norra halvan av landet samt på Balearerna och sjunker i resten av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet med möjlighet till enstaka regnskurar, nordlig vind.

Lördagen den 20 april.

Väderprognos 20 april 2024.
20/4-2024.
Kanarieöarna.

Det finns en viss risk för en DANA som kommer att göra väderläget instabilt i sydväst. Med sannolik risk för både regn och stormvindar och den situationen kan även spridas till fler regioner. Temperaturerna förväntas stiga i nordöst och på Balearerna och minska i sydväst, oförändrat i resten av landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet med chans till enstaka lätta regnskurar.

Det varma och torra vädret ger stor risk för naturbränder i många områden.

Statens meteorologiska byrå (Aemet) varnar för att risken för naturbränder på grund av höga temperaturer och låg luftfuktighet är mycket hög i vissa områden. Mer om det här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …