Naturbrand norr om Alicante, 800 hektar brinner

Branden bröt ut vid lunchtid igår söndagen den 14 april, branden är på grund av terrängen komplicerad och i nuläget är 180 personer evakuerade.

Naturbrand i Alicante
Aktuell brand.

Naturbranden pågår i Serra Ferrer, mellan kommunerna Tàrbena och Xaló, norr om Alicante. Branden har bekämpats hela natten men är fortfarande utom kontroll, de evakuerade personerna bor i hus utspridda i området. Under de tidiga timmarna söndag till måndag har brandbekämpningspersonalens säkerhet prioriterats för att undvika ”farliga situationer” som härrör från brandens framfart och väderförhållandena.

Nu på morgonen har det också satts in flyg och militär personal från UME. Myndigheterna ber folk att undvika att resa in i området för att underlätta för släckningsarbetet. Branden tros ha sitt ursprung i en jordbrukares eldning som gick ur kontroll.

Myndigheterna i Alicante varnar.

De höga temperaturerna som registrerats i området, orografin och mängden skogsmassa komplicerar ansträngningarna att släcka Tàrbena-branden (Alicante), enligt justitie- och inrikesministern i Valencia, Elisa Núñez.

Statens meteorologiska byrå (Aemet) indikerar att temperaturen i brandområdet har nått 26 grader, med en relativ luftfuktighet på 30 %. Och saker och ting verkar inte förbättras under veckan eftersom prognoserna för denna vecka är temperaturer över det normala på den södra delen av den Iberiska halvön och Kanarieöarna.

Nivån för risk för naturbränder idag måndag den 15 april är ”extrem” i hela Valencia och därför är jordbruksbränning förbjuden.

Fler artiklar relaterade till Alicante.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …