a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spaniens romerska cirkusar

De romerska cirkusarna var stora och pampiga byggnadsverk, de fanns över hela riket och så även i Spanien.

Cirkusarna i Spanien har varit svåra att lokalisera, förmodligen för att de var byggda på platt mark som var lätt att bygga annat på. Stenarna från cirkusarna har också plockats ner för att användas till andra byggnadsverk under århundradena.

Romersk cirkus.

Vad var en cirkus?

Ordet cirkus kommer från latinets ”circus” som betyder cirkel. Den första cirkusen hade väldigt lite med dagens cirkusar att göra eftersom det då handlade om romersk hästkapplöpning. Namnet syftade på den cirkelformade tävlingsbanan: circus.

Cirkusarna var vanligtvis stora, ovala eller rektangulära arenor med plats för tusentals åskådare. Circus Maximus i Rom var ett av de mest kända exemplen.   

Underhållningsindustri i Romariket

Hästkapplöpning var en stor underhållning och industri i Romarriket. Kapplöpningarna var ett intresse som förenade både fattiga och rika. Upphetsningen var påtaglig inför loppen och många ställde sig i kö redan natten innan för att få de mest eftertraktade platserna när biljetterna släpptes. 

Vagnsförarna kom i allmänhet från rikets underklass men de framgångsrika blev sedan oerhört rika. Det finns exempel från Rom att den mest framgångsrika vagnsföraren tjänade 35 miljoner sestertier under sina år, en svindlande summa för sin tid.  

Tävlingsformen bestod i regel av antingen tvåspann eller fyrspann, men det hände ibland att man tävlade med tio hästar. Kapplöpningarna var välorganiserade lönsamma verksamheter och genomfördes vanligtvis av åtta kuskar som skulle köra sju varv runt arenan. Kuskarna tävlade för ett stall (lag) som likt dagens formel 1-stall och sponsrades av rika personer och företag som lade enorma summor på att få fram rätt hästar, träna sina kuskar och förbättra vagnkonstruktionen, precis som dagens Formel 1-stall gör.

Även om tävlingarna ofta var individuella, fanns det en nivå av lagarbete när det gällde förberedelser och träningsprocessen. Stora stall och företag kunde ha flera förare som tävlade för deras räkning och det fanns en viss lojalitet och samarbete inom dessa grupper. Men när det kom till själva tävlingen var det individuella prestationer som stod i centrum.

Vad har då Spanien kvar av dessa gigantiska arenor?

Man hittar ofta nya cirkusar i Spanien när man väl letar i de gamla romerska städerna som fanns här. Méridas cirkus är både den bäst bevarade och en av de största i Spanien. Det gick tidigare en väg över platsen där Méridas cirkus ligger innan man förstod vad som fanns där. Cirkusen var 400 meter lång och nittiosex meter bred, den rymde ca  30 000 åskådare (Roms cirkus rymde 190 000 åskådare). Mitten på arenan var dekorerad med obelisker och kolossala statyer.

Cikusen i Tarragona
Cirkusen i Tarragona som man tror den hade sett ut.

Även i Toledo så tog det tid innan man förstod att det var en romersk cirkus, man byggde en väg rakt genom platsen utan att veta vad man gjorde. Idag har man grävt fram startbåsen för hästekipagen på en av kortsidorna på arenan. Tyvärr så är det även byggt en del hus mitt i arenan. Men trots detta så kan man vandra runt området och det finns numera bra informationsskyltar hur den har sett ut. Man borde göra mera för turister på platsen, för detta är en spännande plats.

Här finns endast ett litet hörn kvar av den mäktiga arenan som en gång fanns på platsen. Den är just nu den tredje bäst bevarade cirkusen trots att bara en liten del finns kvar, det mesta av den ligger begravd under den befintliga staden. En väsentlig del av den östra änden och en del av den sydvästra sidan är synliga. 

Cirkusen i Tarragona

Här kunde historien om Spaniens cirkusar tagit slut, men det dyker upp rester av många fler efterhand som tiden går. Detta gör att spänningen ökar – hur många fler kommer man att hitta i framtiden? Ingen tycks veta men man är överens om att trilogin för att roa folket hänger ihop med en teater, amfiteater och en cirkus som var de platser som byggdes för detta ändamål.
Finns det en teater och amfiteater så ökar också möjligheten att det även finns en cirkus.

Cirkusen i Tarragona
Cirkusen i Tarragona.
Cirkusen i Tarragona.

Vissa delar av en cirkus har man också hittat i Sagunto där den även här ligger begravd under den befintliga staden och endast porten är synlig. I Calahorra ligger den begravd under gågatan och av den tidigare så mäktiga arenan är det som är synligt några små rester i ett gathörn.  

I den romerska staden Segóbriga, som för övrigt är en mycket intressant romersk stad att besöka, kanske en av de bättre, ligger en ännu ej utgrävd cirkus. Man tror att den aldrig blev färdigbyggd men den går trots detta att ana ute på fältet.  Förmodligen kommer den att grävas fram någon gång.  Man kan se formen av cirkusen på fältet.

När man byggde den nya vägen förbi Alhambra så hittade man en cirkus även här, tyvärr så begravdes den under vägen trots protester och är borta för evigt. Detta gjorde också att man kunde konstatera att det är den gamla romerska staden Laminium som är grunden till dagens Alhambra. Detta gjorde att sökandet faktiskt skedde i omvänd ordning och nu letar man efter teatern och amfiteatern i stället. 

Så sent som 2023 hittar man även Itálicas cirkus, den ligger under den befintliga gamla staden i Santiponce utanför Sevilla och ingenting är synligt. Men man har ändå lyckats med att lokalisera delar av den under husen.

Den enorma romerska staden Singilia Barba i Antequera ligger under jord och bara cirka 15 procent är ännu utgrävt. Totalt räknar man med att staden upptar en miljon kvadratmeter. Här har man också lokaliserat stadens cirkus som ligger flera meter under jorden. Den hade en ungefärlig längd på 550 meter. Inget jobb är gjort för att gräva fram cirkusen och mycket återstår även för att gräva fram resterna av staden. 

I Córdoba finns för närvarande inga synliga strukturer. Två cirkusar är kända i staden, den äldsta, skulle ha varit öster om templet på Calle Claudio Marcelo, mellan stadsdelarna San Andrés och Magdalena, och en annan, modernare söder om Avenida Medina Azahara.

Cirkusar på andra platser

I Valencia ligger cirkusen mer eller mindre mellan Calle de la Paz och Calle Almirante. En del lämningar är delvis synliga, rester finns också under San Juan del Hospital. För tillfället kan ingen av platserna besökas.

I Cartagena som var en väldigt viktig stad under romartiden, finns både en teater och en amfiteater, teatern hittade man så sent som 1988. De flesta arkeologer verkar övertygade om att staden måste ha haft en cirkus men var är den? Med tanke på att Itálicas hittades 2023 så finns det hopp att den dyker upp någon dag även här.

Vad mer gömmer sig under markytan i Spanien från denna tidsperiod, ja den som lever får se. Men visst har landet en spännande historia med så många dolda skatter kvar att upptäcka på alla de lokaliserade platser som ännu ej är utgrävda. Att restaurera upp någon av dessa cirkusar till så nära originalet som det bara går skulle bli ett fantastiskt turistmål i landet.

Cirkusen i Sagunto
Det som är synligt av cirkusen i Sagunto.
Startbåsen för hästarna i Toledos cirkus.

Startbåsen i Cirkusen:

Mer från världsarvsstaden Toledo.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Ingen arbetslöshet bland byggnadsarbetare i Spanien.

Arbetslösheten i Spanien har minskat kraftigt

Hösten när turistsäsongen har lugnat ner sig är traditionellt en årstid med osäkerhet på arbetsmarknaden men uppenbarligen inte i år.