Ja, det handlar inte om skolavslutningar förstås. Nej, för nu börjar en av de vackraste tiderna här i Spanien, MANDELBLOMNINGEN!
Blomningen startar i januari och pågår fram till slutet av mars. Undantaget Gran Canaria där de börjar blomma redan vid jul och nyår. I Andalusien kan man också se enstaka blommor i mycket skyddade lägen runt jul. Höjdpunkten för mandelblomningen är normalt i mitten av februari. Detta kan dock variera med tanke på väder och höjdmeter över havet.
Mandelblomningen är så spektakulär att det finns festivaler till dess ära. Till exempel i byn Tejeda på Gran Canaria, som i år firar sin 51: a upplaga av festivalen. Datum är satt till 3 och 4 februari. På fastlandet finns det många byar som arrangerar mandelblomsvandringar, ett exempel är byn Guaro i Málaga-provinsen. Man får kontrollera datum med kommunkontoret.
Legender om mandelblom
Det finns många legender om mandelblom, ända från den klassiska mytologin, till olika religiösa epoker. I vårt grannland Portugal finns en av dessa vackra legender. Jag vill nog kalla det en morisk saga.
För många århundraden sedan tillhörde Al-Gharb (Algarve), närmare bestämt staden Chelb (Silves), den arabiske kungen Ibn-Almundim. Han var en mycket framgångsrik herre, det sades att han aldrig hade lidit något nederlag. Av alla vunna strider var den mot folket i norra Europa den mest anmärkningsvärda. Där träffade han Gilda, en blond, blåögd prinsessa som hade suttit fängslad. Förtjust gav kungen henne tillbaka sin frihet och de fick snart en stark tillgivenhet för varandra, med tiden blev det en vacker kärlekshistoria.
Paret levde mycket lyckligt, tills Gilda började bli sjuk. Trollkarlar och vise män från hela världen besökte kungariket för att hitta ett botemedel för prinsessan, utan framgång. Eftersom Gilda var från norr, van vid ett klimat som är motsatt det i Algarve, verkade det inte finnas något sätt att stoppa hennes smärta. En gammal fånge från de norra länderna bad om att bli mottagen av kungen, och avslöjade för honom att det prinsessan led av var nostalgi och längtan efter snön i hennes land.
Så kung Ibn-Almundim beordrade att mandelträd skulle planteras i hela riket, för att täcka jorden med vita kronblad och simulera vyn av snö.
Följande vår var riket täckt av mandelblommor. Kungen tog med Gilda ut och när hon såg de vita tonerna som målade staden började hon må bättre. Prinsessan blev botad från sin sorg. Det är ett faktum att mandelblomman blommar innan lövsprickningen, och de gamla grekerna hade sin egen legend som förklaring. När prinsessan av Thrakien, Filis, dog av sorg i väntan på återkomsten av sin älskade, förvandlade gudinnan Athena henne till ett mandelträd. Sålunda, när Demofonte lyckades återvända från det trojanska kriget, upptäckte soldaten att ingen väntade på honom på stranden, förutom ett vackert träd vars bark han inte kunde låta bli att smeka. Som ett tecken och som bevis på sin kärlek svarade Filis med att blomma på det vackraste sättet, utan några löv. Blomman symboliserar evig kärlek, kärlek bortom döden eller tröst till den älskade, efter legenden om Filis och Demofonte.
FAKTA OM MANDEL
· Mandeln är inte en nöt, den är släkt med plommon. Den klassas dock som nöt i Spanien.
· Spanien är tvåa i ligan om vem som odlar mest mandel, här odlas ca 200 000 ton. USA är etta med över 1,5 miljoner ton.
· Mandeln är extremt nyttig. Man kan få kontroll på sitt blodsocker och sänka sitt dåliga kolesterol, särskilt triglyceridnivån. Rekommenderat intag är ca 20 mandlar per dag.
· Nackdelar finns också, mandeln är kaloririk, innehåller en hel del protein och är en vanlig allergen.
· Mandeln är till 52% fett. Det mesta är dock enkel- och fleromättat.
· Bittermandeln är giftig och innehåller amygdalin som vid förtäring kan utveckla vätecyanid. Köp hellre bittermandelessens som är syntetiskt framställt och helt ofarlig.
· Det händer att de nedersta grenarna på mandelträdet är inympad bittermandel, det förhindrar getter från att beta av trädet.
Mandelblom från norra Spanien:
Fler artiklar från samma författare: Anja.