Nyårslöften – gör 2024 till ditt år!

Många av er som läser det här har än en gång högtidligen givit er själva nya löften inför det nya året. När nyårsklockorna har ringt färdigt och ett helt nytt år precis börjar, stimuleras många av tankar om att ”just i år ska jag sannerligen bli mitt bästa, mest organiserade, och naturligtvis, mest hälso- och fitnessmedvetna själv”.

Glad man som avgivit nyårslöfte 2024.
Foto: Shutterstock.

Kanske är det den kollektiva känslan av att börja om på nytt, eller kanske är det bara det faktum att vi alla längtar efter att vara våra bättre jag. Oavsett anledningen verkar vi vara överens om att nyår är rätt tidpunkt att ge denna nya början ett mer eller mindre allvarligt menat försök. 

Favoriterna

Viktminskning, följt av att börja träna regelbundet, sluta röka, spara pengar, förkovra sig i något nytt, läsa mer böcker etc. är några favoriter bland nyårslöftena.

Men många är redan tillbaka i soffan framför TV:n istället för att vara ute på en kvällspromenad. Eller kanske med cigaretten fortfarande i mungipan under telefonsamtalet eller i det slentriana och planlösa scrollandet med mobiltelefonen. Tyvärr är det här den bittra sanningen för de allra flesta – och det redan innan Nyårsdagen ens är över… Löftena har redan brutits, tystats ner, lagts till handlingarna, skjutits upp till längre fram eller helt sonika redan bara glömts bort.

Men så behöver det förstås inte vara..!

Det finns botemedel. Och det kan faktiskt vara enklare än vad du kanske tror. I den här artikeln ska du få lära dig lite mer om vad du kan göra för att se till att just 2024 blir det år då du tog några rejäla kliv framåt mot ett än bättre, än rikare och än friskare liv.

Matvaror
Foto: Shutterstock.

Men varför bryts nyårslöftena oftare än vad en pepparkaka bryts i bitar på julafton..?

En del av problemet kan förstås ligga i att nyårslöften för det mesta ges under fest och glam och därför ofta tillåts bli både orealistiska och överdrivet fantasifulla. Att sätta upp vilda förväntningar som att minska 10 kilo i vikt på en vecka eller att gå från soffpotatis till maratonlöpare över natten, är en säker väg till besvikelse.
Vardagslivet är dessutom ofta oförutsägbart och när verkligheten slår till, är det lätt att tappa fokus och intresse. Och förstås att låta löften och målsättningar förvandlas till något som ”man förvisso ska ta tag i…men ”mañana”…
Så vad kan du göra för att hålla nyårslöftena vid liv och faktiskt uppnå dina mål den här gången..? Här är några tips om VAD och HUR du kan göra för att det här årets löften äntligen ska få en chans att uppfyllas.

nyår 2024
Foto: Shutterstock.

Just i år skulle du kunna göra så här istället..!

1.

Fundera först på VAD det egentligen är som du vill uppnå. Vill du se ut som modellerna i veckotidningarna eller är det egentligen att må och fungera bättre som du eftersträvar..? Vill du bara skapa kraft att stå emot rök-
begäret eller vill du i själva verket kunna känna naturens alla dofter när du i djupa andetag andas in den friska luften i skog och mark..? Vill du undvika att bli sjuk eller vill du i själva verket hålla dig frisk..? Det är när du omformulerar frågorna på det här viset, som du kommer att hitta det i löftena som stimulerar och som kommer att ge dig de där personligt goda skälen att nå ända fram till en uppfyllelse av det som du lovade dig själv.

2.

Hitta glädjen..! Välj saker som du faktiskt tycker är roliga, givande och som du själv verkligen känner för. Om du hatar löpning, kanske det inte är den bästa idén att lova
dig själv att du ska börja jogga varje dag…

3.

Gör om löftet till en målsättning..! Det är faktiskt skillnad på att lova sig själv något och att sätta upp ett kontrakt med sig själv. Stor skillnad. Så gör det – skriv ett kontrakt med dig själv om att under det här året så ska du ha uppfyllt det här och det där..! Skriv under, gärna bevittnat av dina närmaste och spara sedan kontraktet upptejpat på kylskåpsdörren t.ex. Med ett sådant kontrakt förbinder du dig själv att göra en allvarligt menad insats för att uppfylla det som du vill uppnå.

4.

Få stöd..! Berätta för vänner och familj om dina mål och be om deras stöd. Ibland är det lättare att hålla fast vid något när du känner att andra är med på tåget.

5.

Räkna redan från början med att du ibland behöver förlåta dig själv..! Om du tar ett snedsteg eller känner att det här kommer att bli alltför jobbigt, var inte för sträng mot dig själv. Alla drabbas någon gång av motgångar, och ibland kommer det att kännas jobbigt. Ta det med i beräkningen. Tillåt dig själv att ibland bara ta kortare steg framåt än vad du kanske från början hade räknat med.
Det viktiga är trots allt att du rör dig framåt.

6.

Skapa en positiv inre känsla av måluppfyllelsen..! Med det menar jag INTE att du ska ha en radda med klämkäcka uppmaningar i bakhuvudet. Som sådana här t.ex..: ”Upp med hakan nu tjejen / grabben, det här fixar du..!” Eller ”Det här är busenkelt..!” Att skapa en positiv inre känsla handlar istället om att bibehålla en positiv, lustfylld, eftersträvansvärd och därför stimulerande INRE BILD av dig själv när du uppnår det du eftersträvar. Helt enkelt en vision av dig själv när du uppnått ditt mål och lever ditt liv som du själv vill. En vision att försjunka i och stimuleras av, om och när det tar emot.

7.

Skapa en plan för framgång..! För att ytterligare öka chanserna att hålla dina nyårslöften överväg att skapa en detaljerad plan. Om du vill gå ner i vikt, tänk på att anpassa din kost och öka din fysiska aktivitet gradvis. Om du siktar på att spara pengar, skapa en budget och sätt upp ett automatiskt sparande. Att ha en konkret plan ökar sannolikheten att du under just det här året kommer att hålla fast vid dina mål.

Istället för att se på nyårslöften som en kortsiktig utmaning, skulle du kunna betrakta dem som en fortsättning av din personliga utveckling. Varje dag är ju faktiskt en ny möjlighet att fortsätta framåt mot dina mål och att längs vägen göra alla dessa små framsteg som så småningom leder ända fram.

Måhända kan den svenska nyårshälsningen ”God fortsättning!” fortsättningsvis få en särskild innebörd för dig i det här sammanhanget. När du hör någon önska dig ”God fortsättning” inför det som återstår av det här året. Låt det bli en påminnelse om att varje dag är en ny möjlighet att fortsätta framåt mot dina mål om att skapa en än bättre version av dig själv.

Lycka till! Och förstås – God fortsättning med det nya året..!


Fler artiklar av samma författare: Björn Solum.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …